Otmičari američkih misionara na Haitiju traže 17 miliona dolara za otkup

SAD su označile Haiti kao crvenu zonu, i ne preporučuju svojim državljanima da ga posjećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani

4341 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta na Haitiju zbog kidnapovanja, Foto: Reuters
Sa protesta na Haitiju zbog kidnapovanja, Foto: Reuters

Otmičari koji su oteli 17 američkih misionara, uključujući petoro djece, istočno od glavnog grada Haitija traže otkupninu od 17 miliona dolara, potvrdili su danas za Frans pres bezbjednosni izvori.

Članovi bande "400 mavozo" koji mjesecima kontrolišu zonu u kojoj se u subotu kretala grupa otetih misionara i članova njihovih porodica, tražili su po milion dolara za svaku kidnapovanu osobu, prema podacima do kojih je došao Frans pres.

Haićanski ministar pravde List Kitel potvrdio je umiješanost te naoružane grupe i rekao za list Vašington post da otmičari obično traže visoke sume koje se poslije spuste tokom pregovora.

On je rekao da njegov tim ne učestvuje u pregovorima.

U nedjelju je organizacija Kriščen ejd ministriz (Christian Aid ministries) čiji su članovi oteti misonari, saopštila da se u otetoj grupi nalazi pet muškaraca, sedam žena i petoro djece.

Ta vjerska institucija čije je sjedište u Ohaju, navela je da su te osobe vraćale iz posjete sirotištu kada su otete zajedno sa članovima svoje porodice.

U aprilu su pripadnici te iste grupe držali deset osoba među kojima i dvoje francuskih sveštenika i to 20 dana u istom regionu, koji se nalazi između Port-o-Prensa i granice sa Dominikanskom Republikom.

SAD su označile Haiti kao crvenu zonu, i ne preporučuju svojim državljanima da ga posjećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani.

Bonus video: