kontroverzan potez

Talibani obećali zemlju rođacima bombaša samoubica: "Heroji islama i zemlje"

Talibanima je prijeko potrebna pomoć iz inostranstva, pošto zemlji, prema predviđanjima UN, prijeti sveprisutno siromaštvo usljed teške ekonomske krize

4867 pregleda 1 komentar(a)
Talibani (ilustracija), Foto: Reuters
Talibani (ilustracija), Foto: Reuters

Novi avganistanski vladari talibani obećali su veliku količinu zemlje rođacima bombaša samoubica koji su prethodnih godina izvodili napade na američke i domaće vojnike.

Taj provokativni gest talibana suprotan je njihovim nastojanjima da obezbijede međunarodnu podršku.

Ministar unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Siradžudin Hakani veličao je na skupu u ponedjeljak uveče u Kabulu borce poginule u samoubilačkim napadima, nazvavši ih "herojima islama i zemlje".

Na kraju skupa, Hakani je svakoj porodici dao po 10.000 avganija (oko 95 eura) i obećao po komad zemlje.

Skup je organizovan u vrijeme kada talibani nastoje da otvore diplomatske kanale sa međunarodnom zajednicom, čiji najveći dio nije spreman da prizna njihovu vlast u Avganistanu.

Zahtjev talibana da budu priznati kao legitimni vladari međunarodna zajednica je uslovila, prije svega tretmanom žena i djevojaka, čija se brojna prava krše u Avganistanu.

Talibanima je prijeko potrebna pomoć iz inostranstva, pošto zemlji, prema predviđanjima UN, prijeti sveprisutno siromaštvo usljed teške ekonomske krize.

Obećanje zemlje desetinama porodica bombaša samoubica je kontroverzan potez jer talibani, sa jedne strane, pokušavaju da se predstave kao odgovorni vladari koji garantuju bezbjednost svima i osuđuju samoubilačke napade rivalske grupe Islamska država, dok sa druge pozdravljaju istu taktiku svojih boraca.

Talibani ne mogu sebi da priušte sukob sa SAD, koje su zamrzle milijarde dolara avganistanske imovine na svom tlu, ali ni da izgube svoju bazu u stanovništvu, koju čine brojni ekstremisti.

Preporučujemo za Vas