Ne bojte se vojnih ambicija EU

Francuska poručila da će snažnija Evropa doprinijeti snažnijoj i otpornijoj Alijansi, Stoltenberg kazao da su potrebni novi kapaciteti, ali ne i strukture

14221 pregleda 2 komentar(a)
Florans Parli prilikom posjete vojnicima u Parizu, Foto: SARAH MEYSSONNIER
Florans Parli prilikom posjete vojnicima u Parizu, Foto: SARAH MEYSSONNIER

Francuska ministarka odbrane Florans Parli poručila je juče kolegama iz NATO da se ne boje vojnih planova Evropske unije, rekavši da će Sjedinjene Države imati koristi od toga i da će bilo kakvi evropski kapaciteti ojačati Alijansu.

Vjeruje se da njeni komentari na samitu ministara odbrane NATO-a imaju za cilj da prekinu višemjesečnu neizvjesnost oko toga da li će najnoviji napori EU na razvijanju oružja i snaga biti konkurencija Alijansi.

”Kada čujem neke defanzivne izjave o evropskoj odbrani i kada primijetim određene prijetnje, uključujući unutar ove organizacije, kažem: ‘ne bojte se!’,” izjavila je Parli na sjednici kojoj je prisustvovao i šef diplomatije EU Žozep Borelj, prenio je Rojters.

”Evropska odbrana se ne gradi protivno NATO-u, nego upravo suprotno: snažnija Evropa će doprinijeti ojačanoj i otpornijoj Alijansi”, rekla je Parli.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odgovorio je pozitivno u svojim javnim komentarima, rekavši da pozdravlja moćniju evropsku odbranu, što su u septembru poručili i predsjednici Francuske i SAD.

”Voljeli bismo da vidimo inicijative koje su komplementarne stvarima koje NATO radi”, rekao je Ostin na konferenciji za novinare.

On je pozvao saveznike NATO- da ispune svoj “posao broj jedan vjerodostojnog odvraćanja i odbrane”.

Ostin je takođe kazao da ne postoje kontradikcije između evropske i američke strategije u Indo-Pacifiku, rekavši da NATO saveznici sarađuju u suprotstavljanju vojnom usponu Kine. Vašington je naljutio Pariz u septembru kada je sa Australijom i Britanijom sklopio pakt AUKUS koji je Francusku koštao unosnog sporazuma o podmornicama sa australijskom mornaricom.

Ostin je obećao da će “kolektivno raditi na tome da osiguraju da region Indo-Pacifika ostane slobodan i otvoren”.

Lojd Ostin i Florans Parli u sjedištu NATO-a u Briselu
Lojd Ostin i Florans Parli u sjedištu NATO-a u Briselu foto: Reuters

On je takođe rekao da će SAD nastaviti da pomažu Tajvanu kapacitetima koji su mu potrebni da se odbrani.

Evropske države imaju visokoobučene vojnike i modernu sajber, pomorsku i vojnu moć, ali će bilo kojoj borbenoj misiji EU vjerovatno nedostajati ona vrsta podrške koju pružaju SAD, poput vazdušnog transporta dugog dometa, komandnih i kontrolnih kapaciteta, logističke podrške i obavještajnih podataka, ocjenjuje Rojters.

Britanija, koja više nije članica EU, takođe kaže da EU može imati ulogu podrške NATO-u. Međutim, britanski ministar odbrane Ben Volas juče je bilo kakav pokušaj izgradnje evropske vojske opisao kao nepotreban.

Od 27 država EU, 21 pripada i 30-članom NATO-u, ali SAD odavno tvrde da bi blok trebalo da bude sposobniji da čini više u rješavanju kriza na svojim granicama.

EU namjerava da u martu sljedeće godine usaglasi dokument, takozvani “strateški kompas” kojim će definisati buduće prijetnje, dok se fokusiraju na zajedničku proizvodnju oružja, kao i na osnivanje novih snaga EU koje bi mogle intervenisati u krizama.

Lojd Ostin i Florans Parli
foto: Reuters

Istočnoevropske države koje se boje Rusije, zaziru od bilo kakvog pomjeranja fokusa sa NATO-a. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg upozorio je da ne dođe do dupliranja.

”Potrebni su dodatni kapaciteti, a ne nove strukture”, izjavio je na konferenciji za novinare.

Kremlj: Nikad nismo gajili iluzije o NATO-u

Kremlj je juče saopštio da je nova strategija NATO-a sa fokusom na Rusiju potvrdila da je odluka Moskve da prekine veze sa tim savezom bila ispravna.

Ministri odbrane NATO-a usvojili su ove nedjelje masterplan odbrane od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada na više frontova, ponovo potvrdivši suštinski cilj Alijanse - odvraćanje Moskve, uprkos sve većem fokusu na Kinu.

Rusija je nekoliko dana ranije prekinula odnose i zatvorila svoju diplomatsku misiju pri NATO-u i misiju Alijanse u Moskvi nakon što je NATO protjerao osam Rusa optuženih za špijunažu.

”Nema potrebe za dijalogom u ovim uslovima, što je još jednom potvrđeno usvajanjem takvog koncepta NATO-a,” rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

”Rusija nikad nije gajila nikakve iluzije o NATO-u. Znamo prirodu ove alijanse … Ova alijansa nije stvorena radi mira, ona je zamišljena, dizajnirana i stvorena za sukobljavanje”.

Bonus video: