"prihvatni centri u Libiji su pravi koncentracioni logori"

Papa: Ne vraćajte migrante u Libiju i u nehumane kampove

"Toliko je ovih muškaraca, žena i djece izloženo nehumanom nasilju. Još jednom tražim od međunarodne zajednice da održi obećanja u potrazi za zajedničkim rješenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i celom Mediteranu", rekao je papa Franja

2846 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franja je pozvao danas da se prekine praksa vraćanja migranata spašenih na moru, u Libiju i druge nesigurne zemlje gdje trpe nasilje.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe konkretna trajna rješenja za upravljanje "migracijskim tokovima" u Sredozemnom moru.

U obraćanju na Trgu Svetog Petra papa Franja je izrazio bliskost i solidarnost sa hiljadama migranata, izbjeglica i drugih kojima je potrebna zaštita u Libiji.

"Toliko je ovih muškaraca, žena i djece izloženo nehumanom nasilju. Još jednom tražim od međunarodne zajednice da održi obećanja u potrazi za zajedničkim rješenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i celom Mediteranu", rekao je papa Franja.

Za prihvatne centre u Libiji, rekao je da su "pravi koncentracioni logori".

Rekao je da se mora prestati s praksom vraćanja migranata u nesigurne zemlje i dati prioritet spasavanju ljudskih života na moru.

Zvaničnici Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija i aktivisti organizacije za ljudska prava već dugo osuđuju uslove u pritvorskim centrima za migrante u Libiji, gdje se dešavaju razne zloupotrebe poput prebijanja, silovanja, mučenja i nedostatka hrane.

Preporučujemo za Vas