Otonijel - od gerilca do narkobosa

Kolumbijska vlada će Sjedinjenim Državama izručiti Darija Antonija Usugu, šefa kolumbijskog klana koji je poslije deset godina potrage uhapšen u subotu

8173 pregleda 0 komentar(a)
Otonijel se nalazi u pritvoru u vojnoj bazi kod Bogote gdje čeka izručenje SAD, Foto: Reuters
Otonijel se nalazi u pritvoru u vojnoj bazi kod Bogote gdje čeka izručenje SAD, Foto: Reuters

Glava Darija Antonija Usuge Davida, poznatog i pod imenom Otonijel, imala je dvije cijene: američka vlada je nudila pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja, dok je kolumbijska vlada nudila oko 800 000 dolara.

Uprkos tome, operacija za hapšenje najtraženijeg kolumbijskog narkobosa, lidera moćnog Klana del Golfo, okončana je u subotu nakon skoro deset godina potrage.

Otonijel, 50, je uhapšen na sjeverozapadu Kolumbije u zajedničkoj operaciji u kojoj je učestvovalo preko 500 pripadnika vojske i policije i više od 20 helikoptera.

Poređenje sa Eskobarom

”Ovo je najteži udarac koji je zadat trgovini droge u ovom vijeku u našoj zemlji. Ovaj poduhvat se može porediti samo sa padom Pabla Eskobara 90-ih godina”, kazao je kolumbijski predsjednik Ivan Duke.

Mada je Eskobar, legendarni šef Medelin kartela, daleko najpoznatiji narkobos na svijetu, Dukeovo poređenje ne djeluje pretjerano, makar sa tačke gledišta napora koja je uložila kolumbijska vlada da bi ga uhapsila.

Otonijel je, kako ističu zapadni mediji, poznato ime i bio je izuzetno moćan, naročito na sjeverozapadu Kolumbije.

”U Južnoj Americi, ne postoji veći švercer kokaina”, kazao je za BBC Tobi Mjuz, autor djela: “Kilo: Unutar kokainskih kartela”.

Međutim, sva poređenja sa Eskobarom tu prestaju, navodi britanski servis. Otonijel nije toliko poznat izvan Kolumbije, a ljudi koji su živjeli u toj zemlji na vrhuncu moći Pabla Eskobara, smatraju da su to bila strašnija vremena.

Gerila i paravojne grupe

Otonijel je rođen u Antiokvi početkom 70-ih godina, a sa 16 godina se pridužio sada gerilskom pokretu Narodna oslobodilačka partija. U narednom periodu zajedno sa svojim bratom Đovanijem bio je pripadnik nekoliko gerilskih i paravojnih grupa – uključujući i Fark (Revolucionarne oružane snage Kolumbije) velike marksističko-lenjinističke pobunjeničke grupe, kao i Ujedinjenih odbrambenih snaga Kolumbije (AUC), desničarske paravojne grupe koja se bavila i švercom droge.

Kada je AUC položio oružje 2005. godine, Otonijel je sa bratom počeo da radi za narkobosa Danijela Rendona Hereru, poznatog kao don Mario – šefa Usaga klana, nazvanog po regionu u Kolumbiji, a koji je kasnije postao poznat pod imenom Klan del Golfo.

Kada je don Mario uhapšen 2009. godinije, Otonijel i Đovani su preuzeli upravljanje tom kriminalnom organizacijom.

Otonijel je postao šef klana nakon što je policija ubila njegovog brata u napadu na novogodišnju narkozabavu 1. januara 2012. godine.

Kolumbijske bezbjednosne snage su okarakterisale bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji dok je u SAD opisuju kao “naoružanu i ekstremno nasilnu”.

Klan, koji djeluje u mnogim pokrajinama i ima dobre međunarodne veze, umiješan je u krijumčarenje droge i ljudi, nezakonito iskopavanje zlata i iznuđivanje.

Vjeruje se da ima oko 1800 naoružanih članova, koji su uglavnom regrutovani iz desničarskih paravojnih grupa, a njeni članovi su hapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Porodična kriminalna organizacija

Klan kontroliše mnoge rute za krijumčarenje droge od Kolumbije do SAD, čak i do Rusije.

Mediji navode da je u suštini Klan de Golfo bio porodična organizacija, kojoj su pripadali ne samo Otonijel i njegov brat Đovani, već i mnogi drugi bliski i daleki rođaci. Jednim ogrankom kartela upravljao je muž njihove sestre.

Snažne porodične veze, kao i uticaj u određenim oblastima Kolumbije, neki su od razloga zašto je Otonijel tako dugo izbjegavao hapšenje.

Međutim, mediji ističu da je i on imao nekoliko trikova pomoću kojih je uspijevao da umakne goničima.

Među njima je i upotreba obučenih lovačkih pasa koji su bili dresirani da upozore kada se približava neko nepoznat, zbog čega je imao dovoljno vremena da pobjegne.

U jednom od takvih bjekstava on je ostavio jednog hrta, kojeg je policija uzela, nazvala Oto i iskoristila u jednoj od akcija 2015. godine kako bi im pomogao da lociraju bivšeg vlasnika.

Pored toga Otonijel, kako navodi kolumbijska štampa, nije koristio tehnološke naprave poput mobilnih telefona kako bi izbjegao praćenje, a sa članovima klana je komunicirao slanjem glasovnih poruka koje su prosljeđivane na diktafonima i fleškama preko kurira.

Luksuzna pića i skupi madraci

Usljed straha od hapšenja nije se približavao naseljenim oblastima i stalno je mijenjao lokacije, a to je obično bilo u džungli ili u ruralnim oblastima gdje je imao sigurne kuće, uglavnom kolibe. U tim spolja neuglednim zdanjima policija je pronalazila televizore sa ogromnim ekranima, skupa pića i luksuzne parfeme.

Još jedna karakteristika njegovih skloništa su bili izuzetno skupi specijalni dušeci, koje je koristio kako bi olakšao bolove u leđima izazvane diskus hernijom.

Otonijel je sada suočen sa nizom optužbi, uključujući i slanje isporuka kokaina u SAD, ubistvo policajaca i regrutovanje djece.

Kolumbijske vlasti su juče saopštile da će on biti izručen Sjedinjenim Državama gdje je protiv njega 2009. godine podignuta optužnica.

Uprkos tome što je kolumbijska vlada hvatanje Otonijela nazvala najvećim poduhvatom u borbi protiv šverca droge u ovom vijeku, postavlja se pitanje da li će njegovo hapšenje imati veći uticaj na nezakonitu trgovinu narkoticima. Eksperti navode da su događaji koji će uslijediti narednih mjeseci veoma važni, ali da dok god potražnja za kokainom bude velika, uvijek će se pojavljivati novi “bosovi” koji će popuniti upražnjena mjesta na vrhu narkohijerarhije.

”Živimo u zlatnom dobu kokaina, i proizvodimo više kokaina nego ikada - to je činjenica”, kazao je Mjuz za BBC.

Bonus video: