Si: Kina će uvijek podržavati svjetski mir

Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i političke moći, unilateralizma i protekcionizma, kazao je predsjednik te države

1750 pregleda 1 komentar(a)
Si Ðinping, Foto: Reuters
Si Ðinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Ðinping je obećao danas da će Kina uvijek podržavati svjetski mir i međunarodna pravila.

Povodom 50. godišnjice od povratka Kine u Ujedinjene nacije, Si je rekao da će ona uvijek biti “graditelj svjetskog mira“ i “zaštitnik međunarodnog poretka“, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua.

Ujedinjene nacije su 1971. godine glasale za priznavanje Narodne Republike Kine kao članice, izbacivši Tajvan iz te svjetske organizacije.

„Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i političke moći, unilateralizma i protekcionizma“, rekao je Si, pozivajući na veću globalnu saradnju po pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promjene, sajber bezbjednost i biobezbjednost.

On je pozvao sve zemlje da promovišu vrijednosti mira, razvoja, pravde, demokratije, slobode, koristeći frazu „zajedničke vrijednosti čitavog čovječanstva“ koju je skovao i prvi put pomenuo u julskom govoru povodom 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Američka agencija AP navodi da ovakve izjave Kine dolaze nakon što je Tajvan ovog mjeseca saopštio da su vojne tenzije sa Kinom na najvišem nivou u više od 40 godina, usred zabrinutosti da bi zvanični Peking mogao pokušati da vojnom silom preuzme ostrvo na koje polaže pravo, prenosi Tanjug.

Bonus video: