nova studija

Izrael: Efikasnost vakcine Fajzer/Biontek u sprječavanju kovida kod adolescenata 90 odsto

Efikasnost Fajzer vakcine protiv soja delta je takođe potvrđena, jer je studija sprovedena od juna do septembra ove godine, u vrijeme kada je taj soj bio najdominatniji u Izraelu

4625 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina Fajzer/Biontek protiv kovida-19 izuzetno je efikasna u sprječavanju infekcija među mladima od 12 do 18 godina, pokazala je nova izraelska studija objavljena u Medicinskom žurnalu Nove Engleske.

Kako se pokazalo, efikasnost vakcine u sprječavanju novih slučajeva zaraze među adolescentima je 90 odsto i 93 odsto u sprječavaju širenja simptomatske infekcije sedam do 21 dana od druge doze.

Istraživanjem koje je sprovela zdravstvena služba Klalit (Clalit) obuhvaćeno je 185.000 ljudi, odnosno upoređeno je 94.000 vakcinisanih mladih s istim brojem onih koji nisu imunizovani.

Efikasnost Fajzer vakcine protiv soja delta je takođe potvrđena, jer je studija sprovedena od juna do septembra ove godine, u vrijeme kada je taj soj bio najdominatniji u Izraelu.

Velika kampanja vakcinacije adolescenata koju je sponzorisala Vlada Izraela je omogućila da se sprovede takva studija.

I mada se pokazala efikasnost vakcine u sprječavanju simptomatskih slučajeva kovida-19, nema dovoljno podataka za određivanje efikasnosti vakcine u sprječavanju hospitalizacije od te bolesti među mladima.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je pokrenula široku kampanju vakcinacije protiv kovida-19, još decembra prošle godine.

Od tada je više od 15,8 miliona doza primio 5,71 milion osoba.

Danas je 62 odsto stanovništva Izraela potpuno vakcinisano.

"Njujork tajms" u međuvremenu navodi da uprkos ranom početku vakcinacije u Izraelu i činjenici da je ta zemlja brzo nadmašila druge i dala treću, buster dozu gotovo polovini stanovnika koji mogu da je prime sada po procentu potpuno vakcinisanih zaostaje za Južnom Korejom, Italijom i 40 drugih zemalja između ostalog zbog oklijevanja među izraelskim Arapima, ortodoksnim Jevrejima i mlađim Izraelcima da se vakcinišu.

Preporučujemo za Vas