Vaseljenski patrijarh Vartolomej otpušten iz bolnice: Treba da se sastane sa Bajdenom i Blinkenom

Vartolomej je predsjedavajući Carigradske patrijaršije sa sjedištem u Turskoj, i prvi je među jednakim patrijarsima Pravoslavne crkve

7329 pregleda 9 komentar(a)
Vartolomej, Foto: Reuters
Vartolomej, Foto: Reuters

Vaseljenski patrijarh Vartolomej otpušten je danas iz bolnice u Vašingtonu gdje je primljen i proveo noć na početku svog 12-odnevnog boravka u SAD.

Patrijarh se osjeća dobro i spreman je da nastavi svoju zvaničnu posjetu danas, napisao je u tviter poruci nadbiskup Elpidoforos iz Grčke pravoslavne arhiepiskopije Amerike.

Doveden je u univerzitetsku bolnicu Džordž Vašington juče iz predostrožnosti kada se osjećao loše zbog dugog leta i gustog rasporeda, saopštila je sinoć grčka pravoslavna arhiepiskopija.

Osamdesetjednogodišnji Vartolomej treba kasnije danas da se sastane sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Vartolomej je predsjedavajući Carigradske patrijaršije sa sjedištem u Turskoj, i prvi je među jednakim patrijarsima Pravoslavne crkve.

Patrijarh Vartolomej danas treba da održi govor putem video konferencije za Muzej Biblije u Vašingtonu, pokazuje najnoviji raspored koji je objavila arhiepiskopija.

Uveče treba da prisustvuje večeri na univerzitetu Džordžtaun, koju organizuje predsjednik univerziteta Don De Djoja i kardinal Vilton Gregori, rimokatolički nadbiskup Vašingtona.

U četvrtak je predviđena ceremonija na kojoj treba da dobije počasnu diplomu sa univerziteta Notr Dam, a tom prilikom će se istaći napori za popravljanje veza pravoslavaca i katolika.

Bonus video: