Papa: Vrijeme je za djelovanje protiv klimatskih promjena, siromaštva i kovida

Ukazujući na ekološku i na "društvenu krizu koja je postala ubitačna zbog zdravstvene krize", papa ocjenjuje da te krize takođe predstavljaju šanse i prilike da se izvuku lekcije iz grešaka počinjenih u prošlosti

1857 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Vrijeme je za zajedničko djelovanje protiv klimatskih promjena, pandemije kovida i siromaštva, upozorio je papa Franjo u tekstu objavljenom danas u italijanskom listu Korijere dela Sera.

Tekst je papin uvod za knjigu koja će biti objavljena sredinom novembra. Objavljen je na dan otvaranja UN skupa o klimi COP26 u Glazgovu i u vrijeme održavanja samita G20 u Rimu na kome takođe treba da se raspravlja o klimatskim promjenama.

Ukazujući na ekološku i na "društvenu krizu koja je postala ubitačna zbog zdravstvene krize", papa ocjenjuje da te krize takođe predstavljaju šanse i prilike da se izvuku lekcije iz grešaka počinjenih u prošlosti.

"Vrijeme je da se misli veliko, da se preispitaju naši prioriteti i ponovo planira naša budućnost. Vrijeme je za djelovanje, i za zajedničko djelovanje, vrijeme je za to", rekao je duhovni vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu.

Bonus video: