Lideri G20 se obavezali na nultu emisiju ugljenika do ili oko sredine ovog vijeka

Prema konačnom saopštenju, lideri grupe 20 industrijski najrzavijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju složili su se da ukinu i javno finansiranje proizvodnje električne energije na ugalj van njihovih zemalja, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem, Kinu i Indiju

8582 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Reuters
Učesnici samita, Foto: Reuters

Lideri Grupe 20 danas su se kompromisno obavezali da će postići nultu emisiju ugljenika "do ili oko sredine vijeka", na kraju dvodnevnog samita u Rimu koji je trebalo da postavi temelje za UN-ovu konferenciju o klimi u Glazgovu.

Prema konačnom saopštenju, lideri grupe 20 industrijski najrzavijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju složili su se da ukinu i javno finansiranje proizvodnje električne energije na ugalj van njihovih zemalja, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem, Kinu i Indiju.

Grupa 20 zemalja, koje su odgovorne za više od tri četvrtine emitovanja štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, tražila je zajednički jezik i čvrste obaveze o tome kako da smanje emisije, istovremeno pomažući siromašnim zemljama da se izbore sa uticajem porasta temperature.

Pregovarači Grupe 20 radili su tokom noći, a razgovori su nastavljeni jutros sa nadom da će postići konsenzus oko konačnog saopštenja, izjavila su dva evropska zvaničnika, želeći da ostanu anonimni.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je liderima na završnim radnim sesijama da je potrebno zacrtati dugoročne ciljeve i napraviti kratkoročne promjene za postizanje tih ciljeva.

"Moramo ubrzati postepeno ukidanje uglja i više ulagati u obnovljive izvore energije. Takođe moramo da se pobrinemo da mudro koristimo raspoložive resurse, što znači da bi trebalo da budemo u stanju da prilagodimo naše tehnologije, a i naš životni stil ovom novom svijetu", rekao je italijanski premijer.

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri postigli dogovor o još uvijek neispunjenom cilju da se godišnje obezbijedi 100 milijardi dolara za pomoć siromašnijim zemljama da se izbore sa posljedicama klimatskih promjena, kao i o zajedničkom cilju da globalno zagrijavanje ne pređe 1,5 stepeni Celzijusa.

Prelomna tačka bio je rok za postizanje neutralnosti ugljenika.

Domaćin Italija je priznala da je jedino bilo moguće postići dogovor o nultoj emisiji štetnih gasova do "sredine vijeka", ali ne i do koje godine konkretno.

Budućnost uglja, ključnog izvora emisije gasova sa efektom staklene bašte, bila je jedna od najtežih stvari oko kojih se G-20 slažu.

Zapadne zemlje su se distancirale od finansiranja proizvodnje uglja u zemljama u razvoju, a velike azijske ekonomije sada rade isto: kineski predsjednik Si Đinping je prošlog mjeseca na Generalnoj skupštini UN najavio da će Peking prestati da finansira takve projekte, a Japan i Južna Koreja su učinili slično ranije tokom godine.

Kina, međutim, nije odredila krajnji datum za prestanak izgradnje elektrana na ugalj kod kuće.

Ugalj je i dalje glavni kineski izvor za proizvodnju električne energije.

Bonus video: