Produbljenje francusko-britanskog spora oko ribarenja i poslije sastanka Makrona i Džonsona

Kada je Britanija napustila ekonomske propise EU početkom godine to je značilo da ona sada kontroliše ko ribari u njenim vodama

4084 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson sastali su se danas da pokušaju da riješe spor oko ribarenja u Lamanšu, ali poslije sastanka izgledalo je kao da su dvije zemlje udaljenije nego ikad oko tog pitanja i dale su drastično različite verzije rezultata sastanka.

Postbregzitovski spor o davanju dozvola za ribarenje u britanskim vodama mogao bi da eskalira narednih dana kada Francuska preti blokadom britanskih brodova.

Poslije polusatnog sastanka Makrona i Džonsona na margini samita G20 u Rimu visoki francuski zvaničnik rekao je da su se vođe dogovorile da postoji potreba da razgovaraju jedan sa drugim u situaciju visokih tenzija. On je rekao da mjere treba da se preduzmu što je prije moguće da dođe do smirivanja tenzija.

Britanija je međutim demantovala da su se dvojica vođa dogovorila da preduzmu korake ka deeskalaciji spora navodeći da je Francuska ta koja treba situaciju da smiri.

Britanska vlada je saopštila da je tokom sastanka Džonson ponovio svoju "duboku zabrinutost" zbog francuske retorike i "izrazio nadu da će francuska vlada smiriti tenzije".

Džonsonov portparol Maks Blen rekao je da se britanski stav nije promijenio.

"Francuzi treba da odluče da li hoće da odustanu od prijetnji koje su izrekli posljednjih dana. Mi nismo ni retorikom niti djelima na bilo koji način nastojali da eskaliramo ovo. Deeskalacija mora da dođe sa francuske strane", rekao je Blejn.

Ribarenje je ekonomski mala industrija ali je simbolično važna za pomorske zemlje kao što su Britanija i Francuska. Kada je Britanija napustila ekonomske propise EU početkom godine to je značilo da ona sada kontroliše ko ribari u njenim vodama.

Francuska tvrdi da nekim brodovima nisu date dozvole za ribarenje u vodama gdje su dugo plovili. Britanija kaže da su odobrili 98 zahtjeva za dozvole brodova EU, i da se sada spor svodi samo na nekoliko desetina francuskih brodova koji nemaju dovoljno dokumentacije.

Međutim francuski ministar za evropske poslove Kleman Bon optužio je danas Britaniju da je njeno "ciljanje Francuske" "politički izbor" i rekao da je Britanija prekršila sporazum o Bregzitu koji su dogovorile obije strane.

"Za EU u cjelini odobreno je oko 90 odsto traženih dozvola, ali sve koje nedostaju su Francuske", napisao je on u tviter poruci.

Makron je naglasio u razgovoru sa Džonsonom da Britanija treba da "poštuje obaveze" koje su ona i EU preuzele u okviru Bregzit sporazuma, navelo je francusko predsjedništvo u saopštenju.

"Dali smo precizne zahtjeve oko dozvola koje treba da se izdaju za precizan broj brodova" za britanske vode i ostrva Džersi i Gernsi, rekao je francuski zvaničnik i dodao da Francuska očekuje od Britanije da poštuje pravila igre.

On je rekao da će Francuska i Britanija imati razgovore narednih dana o praktičnim detaljima sa ciljem ublažavanja tenzija i stabilizacije situacije ali je Britanija demantovala da su planirani bilo kakvi razgovori.

Francuska je zaprijetila da će zabraniti dolazak britanskih brodova u svoje luke i zaoštriti provjere brodova i kamiona ako dozvole ne budu izdate do utorka.

Bonus video: