Gutereš: Odlazim iz Rima sa neispunjenim nadama, ali one barem nisu sahranjene

Na samitu G20 Gutereš je rekao da je potrebna "veća ambicija" u smanjivanju emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi svijet bio na putu da zadrži globalno prosječno povećanje temperature od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka

5732 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš, Foto: Screenshot/Youtube
Gutereš, Foto: Screenshot/Youtube

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da dogovori o klimatskim promjenama postignuti na samitu Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) nisu ispunili njegova očekivanja i da se nada ambicioznijem obavezivanju na Konferenciji UN u Glazgovu.

Na dvodnevnom samitu u Rimu ovog vikenda, lideri G20 su se saglasili da okončaju finansiranje novih elektrana na ugalj u inostranstvu, ali nisu odredili konkretnu godinu za postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Grupa sedam najrazvijenih zemalja svijeta, koju čine najbogatije demokratije, ranije je odredila 2050. za postizanje tog cilja, dok su Kina, Rusija i Saudijska Arabija, koje su dio G20, postavile kao cilj 2060. godinu.

Na samitu G20 Gutereš je rekao da je potrebna "veća ambicija" u smanjivanju emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi svijet bio na putu da zadrži globalno prosječno povećanje temperature od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka.

"Odlazim iz Rima sa neispunjenim nadama, ali one barem nisu sahranjene. Idemo na Konferenciju UN o klimatskim promjenama u Glazgovu da održimo cilj od 1,5 stepeni u životu i da bi sprovedemo obećanja o finansijama i prilagođavanjima za ljude i planetu", naveo je Gutereš na Tviteru.

Iako priznaju da su negativni uticaji "znatno niži" uz povećanje za 1,5 stepeni Celzijusa, članice G20 su ostale privržene slabijem cilju Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, koji poziva na zadržavanje prosječnog povećanja temperature "znatno ispod" 2,0 stepena Celzijusa uz "ulaganje napora" za dostizanje granice od 1,5 stepeni.

Iako ta razlika može da djeluje kao neznatna, naučni komitet UN ističe da su poremećaji poput rasta nivoa mora i ekstremnog vremena mnogo manji uz prosječno povećanje od 1,5 stepeni, nego od 2,0 stepena Celzijusa.

Bonus video: