Palestinske porodice iz Šeik Džaraha odbile ponudu: Prijeti im iseljenje

Kako su naveli, umjesto da pristanu na nepravedan dogovor odlučili su da skrenu međunarodnu pažnju na svoje patnje

3317 pregleda 1 komentar(a)
Sa pres konferencije palestinskih porodica, Foto: Reuters
Sa pres konferencije palestinskih porodica, Foto: Reuters

Palestinske porodice su danas odbile ponudu da se odloži njihovo iseljenje iz spornog kvarta u Jerusalimu da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Protesti i sukobi u tom kvartu prethodili su i podstakli 11-dnevni rat između izraelske vojske i Hamasa u pojasu Gaze u maju.

Četiri porodice iz kvarta Šeik Džarah u blizini Starog grada rekle su danas da odluka proističe iz vjere u pravdu i njihovo pravo na njihove domove u njihovoj domovini.

Kako su naveli, umjesto da pristanu na nepravedan dogovor odlučili su da skrenu međunarodnu pažnju na svoje patnje.

Da su pristali na predlog Vrhovnog suda Izraela bili bi zaštićeni stanari i ne bi mogli biti iseljeni u roku od najmanje 15 godina, saopštila je izraelska organizacija za ljudska prava Ir Amim koja pomno prati događaje u Jerusalimu.

Palestinci bi i dalje bi mogli da se bore za svoja prava u izraelskim sudovima.

Te četiri porodice su samo dio desetina sličnih u Jerusalimu kojima organizacije jevrejskih naseljenika već decenijama prijete iseljavanjem.

Jevrejski naseljenici se pozivaju na izraelski zakon koji im omogućava da polažu pravo na imovinu Jevreja prije rata 1948. godine poslije koga je stvoren Izrael.

Palestinci su izgubili svoje domove, imovinu i zemlju u tom sukobu i nemaju pravo da to povrate.

Jevrejski naseljenici nisu odmah komentarisli odluku palestinskih porodica, ali je zamjenik gradonačelnika Arije King, njihov pristalica, rekao da su je prihvatili.

Palestinske porodice koje su prvobitno živjele na teritoriji sadašnjeg Izraela su rekle da im je Vlada Jordana dala zemlju na kojoj su kasnije izgrađeni njihovi domovi u zamjenu za status izbjeglica pošto je Jordan preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Jerusalimom 1948. godine i od tada tamo žive.

Izrael tvrdi da se radi o sporu o imovini, ali Palestinci i organizacije za ljudska prava to smatraju koordinisanim naporom da se istjeraju palestinski stanovnici iz Jerusalima i izmijeni identitet grada.

SAD su se usprotivile isaljavanju ocijenivši da podriva napore za obnovu mirovnog procesa koji je već dugo u zastoju.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci namjeravaju da na svim tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu i da istočni Jerusalim bude glavni grad. Jordan podržava njihov cilj.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim poslije rata i smatra čitav taj grad svojom prijestonicom, što veći dio međunarodne zajednice nije priznao.

Prijetnje iseljavanjem podstakle su proteste u aprilu i maju i sukobe između Palestinaca i izraelske policije, ne samo u tom kvartu, već i na Brdu hrama, odnosno Haram al Šarifu, mjestu svetom za Jevreje i muslimane.

Ti sukobi su trajali nedjeljama dok nije izbio rat sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada Gazom. Hamas je više puta upozoravao protiv iseljenja porodica.

Najnovijom odlukom Palestinaca slučaj se vraća u Vrhovni sud koji bi mogao da odobri iseljenje i da se to desi u narednim nedjeljama. Zato postoji opasnost da izbije još jedan ciklus nasilja.

Bonus video: