Vlada Etiopije proglasila vanredno stanje: Jesu li pobunjenici zauzeli dva strateška grada?

Novo jačanje sukoba zabrinjava međunarodnu zajednicu koja je posljednjih dana ponovo uputila apele za prekid vatre i mirovne pregovore

4581 pregleda 0 komentar(a)
Etiopski premijer Abij Ahmed, Foto: Reuters
Etiopski premijer Abij Ahmed, Foto: Reuters

Vlada Etiopije proglasila je vanredno stanje u cijeloj zemlji, objavio je danas jedan državni medij dok su pobunjenici Tigraja koji se godinu dana bore protiv provladinih snaga objavili ovog vikenda da su zauzeli dva strateška grada.

"Vanredno stanje namijenjeno je da štiti civile od zločina koje čini teroristička grupa TPLF u više regiona u zemlji", javila je radio-televizija Fana Broadcasting Corporate, navodeći skraćenicu za Oslobodilački front naroda Tigraja.

TPLF je posljednjih dana objavio da je zauzeo gradove Desi i Kombolša koji se nalaze na strateškoj raskrsnici na oko 400 kilometara sjeverno od Adis Abebe, ne isključujući da će krenuti na glavni grad.

Vlada je demantovala da je izgubila kontrolu nad ta dva grada ali ako to bude potvrđeno to će predstavljati novu značajnu etapu u sukobu koji traje godinu dana.

Komunikacije su prekinute u velikom dijelu sjevera Etiopije i pristup novinarima je ograničen te je teško sprovesti nezavisnu provjeru o položajima na terenu.

Ranije danas su vlasti Adis Abebe pozvale stanovništvo da se organizuje i pripremi da brani svoje kvartove.

Novo jačanje sukoba zabrinjava međunarodnu zajednicu koja je posljednjih dana ponovo uputila apele za prekid vatre i mirovne pregovore.

SAD su objavile danas da će ukinuti značajne trgovinske povoljnosti date Etiopiji zbog flagrantnog kršenja ljudskih prava od strane etiopske vlade i drugih frakcija na sjeveru Etiopije, navodi se u saopštenju američke predstavnice za trgovinu.

SAD se protive svakom kretanju pobunjenika ka Adis Abebi kao i svakoj akciji sa ciljem zauzimanja tog grada, rekao je jedan američki zvaničnik.

Sukob u Tigraju koji je počeo u novembru 2020. posljednjih mjeseci bileži veliki preokret.

Etiopski premijer Abij Ahmed proglasio je pobjedu 28. novembra prošle godine pošto je poslao vojsku u taj region da svrgne odmetnute lokalne vlasti potekle od TPLF-a.

Međutim u junu borci, koji su za TPLF, ponovo su zauzeli glavni deo te oblasti i primorali vladine trupe da se povuku. Oni su zatim nastavili ofanzivu na susjedne oblasti Ahmara i Afar.

Bonus video: