Parlament Izraela usvojio budžet prvi put za tri godine

Šarolika vladajuća koalicija sastavljena je od ljevičarskih, ultranacionalističkih i partija centra, te jedne islamske arapske i ima minimalnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika

3106 pregleda 2 komentar(a)
Kneset, Foto: Shutterstock
Kneset, Foto: Shutterstock

Parlament Izraela usvojio je rano jutros državni budžet prvi put za tri godine i time izbjegao raspisivanje novih izbora.

Maratonsko glasanje tokom prošle noći o budžetskim zakonima u Knesetu, Parlamentu Izraela, bila je glavna prepreka s kojom se suočila nova vlada predvodjena premijerom Naftalijem Benetom.

Šarolika vladajuća koalicija sastavljena je od ljevičarskih, ultranacionalističkih i partija centra, te jedne islamske arapske i ima minimalnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika.

Da budžet nije usvojen do 14. novembra pala bi vlada koja je položila zakletvu u junu i to bi izazvalo pete izbore za tri godine i bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu imao bi šansu da se vrati na vlast.

Kasno sinoć počelo je glasanje o nizu zakona o budžetu, uključujući stotine amandmana.

Na početku zasijedanja govorili su Benet i Netanjahu koji su se međusobno kritikovali.

Politička kriza u Izraelu započela je poslije izbora 2019. godine kada je desničarska partija koja je bila saveznik Netanjahua odbila da uđe u vladu sa njim dok mu se sudi za korupciju.

U naredne dvije godine održane su četiri uzastopne runde izbora bez jasnog pobjednika i parlament se raspustio 2020. jer nije bio u stanju da usvoji budžet.

Partije u novoj Vladi Izraela nemaju mnogo zajedničkog osim želje da ne dozvole da se Netanjahu vrati na vlast i nove izbore.

"Posle godina haosa-obrazovali smo vladu,prevazišli delta soj i sada, hvala bogu, usvojili budžet za Izrael", objavio je premijer Benet na Tviteru.

Zakon o budžetu za 2021. usvojen je sa 61 glasom "za" i 59 protiv. To je prvi budžet koji je usvojio Kneset od 2018. godine.

Kasnije danas poslanici će glasati o budžetu za 2022. godinu.

Bonus video: