EP: Krajnje je vrijeme da pojačamo saradnju sa Tajvanom

"Došli smo ovdje sa veoma prostom i jasnom porukom. Niste sami. Evropa je uz vas, pored vas u odbrani sloboda, vladavine prava i ljudskog dostojanstva", rekao je Gluksman

923 pregleda 1 komentar(a)
Gluksman i Tsaj Ing-ven, Foto: Reuters
Gluksman i Tsaj Ing-ven, Foto: Reuters

Šef delegacije Evropskog parlamenta koja danas boravi u prvoj posjeti Tajvanu Rafael Gluksman (Raphael Glucksmann) izjavio je da je krajnje vrijeme da Evropska unija pojača saradnju sa tom teritorijom.

Grupa od 13 evroparlamentaraca sastala se danas u Tajpeju sa predsjednicom Tajvana Tsaj Ing-ven.

"Došli smo ovdje sa veoma prostom i jasnom porukom. Niste sami. Evropa je uz vas, pored vas u odbrani sloboda, vladavine prava i ljudskog dostojanstva", rekao je Gluksman.

Tsaj Ing-ven se kratko obratila rekavši da je ova trodnevna posjeta "veoma značajna" i dodala da je Tajvan spreman da podijeli svoje iskustvo u borbi protiv dezinformacija.

Evropski parlament je prošlog mjeseca usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se to tijelo poziva da intenzivira političke odnose EU i Tajvana.

Tajvan je ostrvo sa sopstvenom vladom, monetom i vojskom.

Kina i Tajvan su se razdvojili poslije građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalističke snage pobjegle na ostrvo, poslije poraza u borbi sa komunistima Mao Cedunga. Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije.

Bonus video: