SAD prodaju Saudijskoj Arabiji 280 raketa vazduh-vazduh

Stejt department je opravdao prodaju, koja izgleda suprotna Bajdenovim obećanjima da će prekinuti podršku koaliciji vojno angažovanoj u Jemenu, navodeći da će te rakete štititi američke živote

3410 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američka vlada prodaće Saudijskoj Arabiji 280 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa, uprkos angažovanju predsjednika SAD Džozefa Bajdena da prioritet da diplomatiji za okončanje sukoba u Jemenu, gdje Rijad vojno interveniše.

Saudijska Arabija koja podržava vladine snage u Jemenu u borbi protiv Huti pobunjenika koje podržava Iran, tražila je da kupi 280 raketa AIM 120C i njihovu opremu, u nabavci procijenjenoj na 650 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Američka administracija prenijela je Kongresu da je odlučila da prihvati taj zahtjev, naveo je Stejt department.

Odnosi sa Saudijskom Arabijom su znatno zahladili poslije dolaska Džozefa Bajdena u Bijelu kuću. On je prije izbora obećao da će saudijske vođe "platiti" za svoju odgovornost za smrt novinara Džamala Kašogija.

Međutim, američka vojska i dalje je raspoređena u više baza u Saudijskoj Arabiji, koja ostaje ključni saveznik SAD u regionu.

Stejt department je opravdao prodaju, koja izgleda suprotna Bajdenovim obećanjima da će prekinuti podršku koaliciji vojno angažovanoj u Jemenu, navodeći da će te rakete štititi američke živote.

"Prisustvovali smo povećanju prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju tokom protekle godine. Saudijske rakete AIM-120C odigrale su ključnu ulogu u presretanju brojnih napada dronovima koji su doveli u opasnost američke snage i ugrozile više od 70.000 američkih državljana u kraljevini", rekao je portparol Stejt departmenta.

On je rekao da se taj tip raketa ne koristi protiv meta na zemlji. Rijad je optužen da neselektivno gađa civilne mete.

Ova prodaja omogućiće Saudijskoj Arabiji da obnovi svoje zalihe, a Americi da poštuje obavezu koju je preuzeo predsjednik da podržava odbranu saudijske teritorije.

Prodaja je takođe potpuno u saglasnosti sa obavezom administracije da favorizuje diplomatiju za okončanje sukoba u Jemenu, dok istovremeno osigurava Saudijskoj Arabiji sredstva za odbranu od vazdušnih napada Hutija koje podržava Iran, rekao je portparol Stejt departmenta.

Bonus video: