Smog prekrio Pakistan i Indiju

Prosječna zagađenost vazduha u najvećim pakistanskim gradovima oko četiri puta je veća od one koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra dozvoljenom
0 komentar(a)
smog Indija, Foto: Reuters
smog Indija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2017. 16:15h

Smog je prekrio veliki dio Pakistana i Indije i uticao na brojne saobraćajne nesreće i respiratorne probleme, a mnogi stanovnici ostali su u svojim domovima, saopštili su zvaničnici.

Pakistanski meteorolog Mohamad Hanif rekao je juče da se očekuje da zagađenje, uzrokovano prašinom i emisijom gasova iz fabrika i ciglana, potraje do sredine mjeseca, i posavetovao ljude da nose zaštitne maske.

Policija je saopštila da je od ponedjeljka poginulo najmanje 10 ljudi, dok je 25 povrijeđeno, u saobraćajnim nesrećama povezanim sa slabom vidljivošću u raznim djelovima pakistanske provincije Pandžab. Vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju putovanja.

Prosječna zagađenost vazduha u najvećim pakistanskim gradovima oko četiri puta je veća od one koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra dozvoljenom.

Slični problemi postoje i u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, gdje je kvalitet vazduha juče ocjenjen kao "veoma loš". Neke privatne škole u tom gradu obustavile su sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom.

Vrhovni sud Indije zabranio je prodaju petardi u Nju Delhiju pred prošlomjesečni hindu festival Divali kako bi se ograničilo zagađenje vazduha u tom gradu prepunom smoga.

Iako izvještaji pokazuju da je kvalitet vazduha u Nju Delhiju bolji nego prošle godine, nivo zagađenja u noći poslije festivala bio je 18 puta viši od zdravog, pošto su mnogi ignorisali zabranu.

Bonus video: