Pomoću izraelskog softvera "Pegaz" hakovani telefoni palestinskih aktivista

Američko ministarstvo trgovine je prošle nedjelje stavilo NSO Group na crnu listu zbog optužbi da se njenom tehnologijom prate novinari, aktivisti za ljudska prava i vladini zvaničnici

4693 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mobilni telefoni šest palestinskih aktivista na Zapadnoj obali hakovani su pomoću špijunskog softvera Pegaz koji je razvila izraelska firma za kibernetički nadzor NSO Group, saopštili su Amnesti Internešnal (AI) i udruženje za nadzor interneta Sitizen Lab.

Američko ministarstvo trgovine je prošle nedjelje stavilo NSO Group na crnu listu zbog optužbi da se njenom tehnologijom prate novinari, aktivisti za ljudska prava i vladini zvaničnici, prenosi Hina.

NSO, firma koju reguliše izraelsko ministarstvo obrane, izrazila je zgražavanje potezom SAD-a i tvrdi da svoje proizvode izvozi i prodaje jedino snagama reda i obavještajnim agencijama te da preduzima korake kako bi obuzdala zloupotrebu svog programa.

Firma takođe ponavlja da nije ona ta koja se koristi proizvodima te da nije upoznata s detaljima osoba pod nadzorom.

Palestinsko udruženje za ljudska prava pozvala je UN da istraži tvrdnje o hakovanju telefona palestinskih aktivista na Zapadnoj obali pomoću programa Pegaz.

Kako navode, trojica od šest aktivista rade za palestinska udruženja koja je Izrael prošli mjesec označio kao terorističke organizacije, tvrdeći da prosljeđuju novac donatora militantima.

Bonus video: