"Tramp prekršio sve kodekse američkog predsjedništva, pokazuje koliko je frustriran"

Čovjek koji je obećavao da će biti "predsjedničkiji" od svih dosadašnjih stanara Bijele kuće (s izuzetkom Abrahama Linkolna), Tramp svako jutro na Twitteru, svojoj omiljenoj tribini za komunikaciju s javnošću, isprazni šaržer tvitova u kojima se najčešće obračunava s protivnicima
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2017. 12:15h

Prošlo je skoro godinu dana od neočekivane pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima 8. novembra 2016., a Tramp je je prekršio sve kodekse američkog predsjedništva, piše agencija AFP, a prenosi Hina.

Koliko Trampovi potezi uveseljavaju njegovu biračku bazu toliko rastužuju njegove protivnike, dok ostatak svijeta taj novi način vršenja predsjedničke dužnosti posmatra u rasponu od znatiželje i začuđenosti do zapanjenosti.

Bilo da je u Ovalnoj sobi, sjedištu svog poslovnog carstva Tramp Tauer u Njujorku ili u predsjedničkom avionu Air Force One, Tramp svojim potezima i riječima jasno pokazuje koliko je frustriran u vršenju predsjedničke dužnosti, piše AFP, a prenosi Hina.

Retorika "protiv elita"

Kao predsjednički kandidat Tramp je mandat osvojio retorikom "protiv elita" i obećanjima da će Sjedinjenim Državama vratiti nekadašnju veličinu, ali danas, kao 45. po redu američki predsjednik, s mukom pokušava sprovesti izborna obećanja i najavljene reforme uprkos tome što mu u korist idu dobri privredni pokazatelji (rast i zaposlenost).

Tramp (71), koji do ulaska u Bijelu kuću nije obavljao nijednu političku dužnost osvojenu na izborima, danas dijeli udarce bez zadrške, pjeni se pred kamerama Fox Newsa, jedine televizije koju gleda i kojoj daje gotovo sve svoje intervjue, i ponaša se kao da je i dalje u kampanji, a ne u Ovalnoj sobi s punim radnim vremenom i dužnostima.

Čovjek koji je obećavao da će biti "predsjedničkiji" od svih dosadašnjih stanara Bijele kuće (s izuzetkom Abrahama Linkolna), Tramp svako jutro na Twitteru, svojoj omiljenoj tribini za komunikaciju s javnošću, isprazni šaržer tvitova u kojima se najčešće obračunava s protivnicima, navodi AFP, a prenosi Hina.

"Naslijedio sam veliki nered"

U kampanji je Tramp obećavao da će temeljno prodrmati Vašington, a politiku "Amerika na prvom mjestu" pretvoriti u glavni motiv svojih poteza.

"Tramp predsjednik "prkosi medijima i birokratima koji idu predaleko", ocijenio je Erik Bič, republikanski strateg.

Godinu dana nakon izbora i deset mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Tramp je predsjednik koji uživa najmanju podršku u modernoj istoriji SAD.

Prema anketi Galupa njegova je popularnost pala na 33 posto i najniža je otkako je preuzeo dužnost. Ako se uporedi isto vremensko razdoblje Trampa i petorice njegovih prethodnika, i demokrata i republikanaca, Tramp po popularnosti za njima debelo zaostaje.

Sistemski se obračunavajući s nasljeđem svoga prethodnika Baraka Obame, Tramp je odabrao grublji i direktni stil, prema njegovim riječima, u ime "zaboravljene Amerike" koja ga je dovela na vlast. To je Amerika bijelih ljudi, kako su često govorili gnjevni bijeli radnici, najveći gubitnici globalizacije, čije je strahove i tjeskobe umio artikulisati u izbornoj kampanji.

"Naslijedio sam veliki nered", ponavljao je u želji da istakne nasljeđe svojih prethodnika koje spominje vrlo rijetko i kojima se ne obraća za pomoć.

Katkad naivan, katkad lukav, Donald Tramp je tokom mjeseci priznao koliko je teška predsjednička dužnost. Čovjek koji se hvalio majstorskim umijećem sklapanja poslova, kao predsjednik ne uspijeva uspostaviti dobar dijalog s Kongresom, uprkos tome što u oba doma većinu imaju zastupnici njegove stranke.

Kao predsjednik Tramp niže nespretnosti, nastupa autoritarno i svađalački u komunikaciji sa zastupnicima i funkcionerima te u nastojanju da provede izborna obećanja nailazi na blokade, bilo da je riječ o ograničenju useljavanja ili ukidanja dosadašnjeg zdravstvenog sistema , takozvanog Obamakera.

"U ratu s cijelim svijetom"

"Taj predsjednik neprestano vrluda, nemoguće je tako vladati", kazao je njujorški demokratski senator Čak Šumer.

Bez obzira na to o kome je riječ, vođi republikanca u Senatu, sudiji s Havaja, obavještajnim agencijama, guvernerki Portorika ili medijima koje optužuje za "plasiranje lažnih vijesti", Donald je u trajnoj ofanzivi.

"U ratu je s gotovo cijelim svijetom ... Svake nedjelje Amerikancima predstavlja novog neprijatelja", kaže Džulijan Zelizer, profesor na univerzitetu u Prinstonu.

Njegova portparolka Sara Hakabi-Sanders brani Trampov ikonoklastički stil i tvrdi da "stanovnici ove zemlje nisu izabrali mlakonju. Željeli su čvrstog čovjeka koji zna uzvratiti kada je napadnut".

Trampov je predsjednički mandat na početku i tek će se vidjeti kakav će biti učinak njegovih politika, posebno u privredi, ali već su sada mnogi zabrinuti svojevrsnom erozijom predsjedničke dužnosti.

Bivši predsjednik Džordž V. Buš upozorio je tako na izolacionizam, netrpeljivost i rast teorija zavjera i laži u američkoj politici. Predsjednik sklon "alternativnoj istini opasan je za demokratiju", upozorila su dva republikanska senatora.

"Trampovi potezi i njegove riječi mogli bi imati veliki učinak na najvažnije ustanove naše demokratije", ocjenjuje Zelizer i upozorava: "Najveća opasnost leži u tome da nas možda više ništa neće moći začuditi".

Bonus video: