"Jedini način da se locira i obezbijedi nuklearno oružje Sjeverne Koreje je američka kopnena invazija"

U pismu se ne pominju ni predsjednik SAD Donald Tramp, ni njegova "vatrena retorika"
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2017. 11:59h

Jedini siguran način da se locira i obezbijedi nuklearno oružje Sjeverne Koreje je putem američke kopnene invazije, piše "Vašington post", pozivajući se na pismo zvaničnika Pentagona upućeno kongresmenima SAD.

Pismo je navodno napisao zamenik direktora Generalštaba združenih vojnih snaga Ministarstva odbrane SAD, a navodi se da bi Pjongjang u slučaju invazije mogao da koristi biološko i hemijsko naoružanje.

Ministarstvo odbrane uputilo je pismo nakon zahtjeva dva člana Kongresa SAD za procenu očekivanih žrtava u eventualnom konfliktu sa Sjevernom Korejom za SAD i njihove saveznike Japan, Južnu Koreju, Guam i civile, navodi Vašington post.

U pismu se ne pominju ni predsjednik SAD Donald Tramp, ni njegova "vatrena retorika".

List piše da se u saopštenju 16 kongresmena, od kojih su svi republikanci, osim jednog demokrate, navodi da procjena potvrđuje ono što su sve vrijeme znali i da "nema dobrih vojnih opcija za Sjevernu Koreju.

U subotu, Sjeverna Koreja je ''poželjela'' dobrodošlicu Trampu, koji je u posjeti regionu, zaprijetivši da će proširiti nuklearni arsenal i rekavši da je ideja o pregovorima "sanjarenje".

Bonus video: