"Greška ostavila tragove i patnju"

Par u Kaliforniji podnio tužbu: Embrioni razmijenjeni, dobili su dijete druge porodice

"Genetski testovi su otkrili da beba koju su Aleksandar i Dafna dobili i odgajali nekoliko mjeseci nije genetski povezana sa njima. Njihova beba je bila biološko dijete drugih ljudi", rekli su advokati

3752 pregleda 1 komentar(a)
lustracija, Foto: Shutterstock
lustracija, Foto: Shutterstock

Par iz Los Anđelesa podnio je tužbu protiv klinike specijalizovane za vantjelesnu oplodnju nakon što je ustanovio da su razmijenjeni embrioni i da su dobili dijete druge porodice.

Kada su Dafna i Aleksander Kardinale prvi put vidjeli svoju novorođenu bebu u septembru 2019, odmah su primijetili da djevojčica ima tamniju kožu i kosu od ostatka porodice, naveli su njihovi advokati.

"Genetski testovi su otkrili da beba koju su Aleksandar i Dafna dobili i odgajali nekoliko mjeseci nije genetski povezana sa njima. Njihova beba je bila biološko dijete drugih ljudi", dodali su advokati.

Prema tužbi podnijetoj sudu u Los Anđelesu, embrioni dva nepovezana para su razmijenjeni, vjerovatno iz nemara, i usađeni u ženu koja nije bila donor jajne ćelije.

Nakon otkrivanja greške, dva para su se upoznala i odlučila da uzmu svoje biološke bebe, a tu razmjenu je odobrio sud.

Međutim, ta greška je ostavila tragove i patnju, tvrdi bračni par Kardinale koji traže odštetu.

"Rođenje naše ćerke trebalo je da bude jedno od najsrećnijih trenutaka u mom životu. Ali odmah sam bio potresen i uznemiren što je nisam prepoznao", rekao je Aleksandar Kardinale.

"Kada je istina izašla na vidjelo, zamjena djece je bila još više uznemirujuća. Zaista je bila noćna mora izgubiti dijete kojeg poznajete i dobiti svoje dijete koje još ne poznajete", dodao je on.