Ruske vlasti označile za strane agente grupu za prava LGBT osoba i više aktivista

Ministarstvo pravde Rusije dodalo je sinoć Rusku LGBT mrežu, advokata Ivana Pavlova i četvoricu njegovih bivših kolega u registar "stranih agenata"

3447 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruske vlasti su označile za "strane agente" istaknutu grupu za prava LGBT osoba i više advokata, čime su nastavile višemjesečni obračun sa aktivistima, pristalicama opozicije i nezavisnim medijima.

Ministarstvo pravde Rusije dodalo je sinoć Rusku LGBT mrežu, advokata Ivana Pavlova i četvoricu njegovih bivših kolega u registar "stranih agenata".

Označavanje za "stranog agenta" podrazumijeva detaljniji nadzor i nosi pogrdnu konotaciju koja može da podrije kredibilitet organizacija i pojedinaca koji se nađu u registru.

Ruska LGBT mreža zagovara gradjanska prava u Rusiji od 2006. godine i ima 17 ogranaka širom zemlje. Grupa, koja je navela da će nastaviti sa radom, poznata je i u Rusiji i u inostranstvu po naporima da spasi homoseksualce i lezbejke iz Čečenije, većinski muslimanskog regiona na jugu zemlje, čije su lokalne vlasti na meti optužbi da se nasilno obračunavaju sa LGBT populacijom.

Pavlov i četvorica aktivista dodatih na listu bili su dio Tima 29, udruženja advokata i novinara specijalizovanih za slučajeve izdaje i špijunaže i pitanja slobode informisanja.

Grupa Tim 29 obustavila je rad ove godine, u strahu od krivičnog gonjenja njenih članova i pristalica, nakon što su je vlasti optužile za širenje sadržaja češke nevladine organizacije koja je proglašena nepoželjnom u Rusiji.

Ruske vlasti su u aprilu pokrenule krivični postupak protiv Pavlova, zastupnika bivšeg ruskog novinara, optuženog za izdaju. Pavlov, koji je tada napustio Rusiju i preselio se u Gruziju, optužen je za obelodanjivanje informacija u vezi sa policijskom istragom.

I Ruska LGBT mreža i Pavlov naveli su da će osporiti pred sudom označavanje za "stranog agenta".

Vlasti su poslednjih mjeseci označile za "strane agente" poveći broj nezavisnih medija, novinara i grupa za ljudska prava. Najmanje dvije grupe su prestale sa radom kako bi izbjegle posljedice.

Bonus video: