Odri Azulej reizabrana za generalnu direktorku Uneska

Azulej, koja je prvi put na čelo Uneska izabrana 2017. godine, bila je jedini kandidat za novi mandat i dobila je 155 glasova od 165 birača (devet je bilo protiv, jedan uzdržan)

3165 pregleda 0 komentar(a)
Azulej, Foto: Shutterstock
Azulej, Foto: Shutterstock

Francuskinja Odri Azulej ponovo je danas izabrana velikom većinom glasova za generalnu direktorku Uneska, a kako je najavila, tokom drugog mandata će se posebno fokusirati na obrazovanje i očuvanje životne sredine.

"Moje iskrene čestitke u ime svih država članica na vašem ponovnom izboru", izjavio je Santjago Irazabal Murao, stalni ambasador Brazila pri Unesku koji predsjedava sastankom Generalne konferencije u Parizu, sjedištu institucije, do 24. novembra.

Azulej, koja je prvi put na čelo Uneska izabrana 2017. godine, bila je jedini kandidat za novi mandat i dobila je 155 glasova od 165 birača (devet je bilo protiv, jedan uzdržan).

Odri Azulej je izabrana u novembru 2017, nakon što je bila ministarka kulture u vladi socijalističkog predsednika Fransoa Olanda.

Unesko je osnovan posle Drugog svjetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno nasleđe čovječanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta.

Većina aktivnosti UNESCO nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi verske objekte u Jerusalimu je bila osjetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.