zadržani zbog "učestvovanja u teroru"

Vlasti Etiopije pritvorile najmanje 16 službenika UN

Etiopska vlada je saopštila da privodi ljude za koje sumnja da podržavaju suparničke snage Tigraja, koje se bore protiv vlade Etiopije posljednjih godinu dana

2031 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ujedinjene nacije su saopštile da je najmanje 16 službenika svjetske organizacije pritvoreno u glavnom gradu Etiopije, a portparol vlade je rekao da su zadržani zbog "učestvovanja u teroru", dok je u zemlji na snazi vanredno stanje.

Svi privedeni službenici su etnički Tigrajci, rekao je jedan humanitarni radnik za Asošiejted pres.

UN su saopštile da nisu navedeni razlozi za pritvor, ali su etnički Tigrajci prijavili masovna privođenja na osnovu etničke pripadnosti otkako je etiopska vlada prošle nedjelje proglasila vanredno stanje.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je 16 službenika svjetske organizacije pritvoreno u Adis Abebi i naveo da je još šestoro službenika bilo privedeno pa pušteno.

Istakao je da predstavnici UN aktivno sarađuju s etiopskom vladom kako bi obezbijedili hitno oslobađanje pritvorenih, čiju etničku pripadnost nije naveo. Rekao je samo da su oni dio osoblja UN i da su iz Etiopije.

Portparol etiopske vlade Legese Tulu u poruci agenciji AP rekao je da su članovi osoblja UN pritvoreni jer su prekršili zakon i zbog „učešća u terorističkom činu“, ne navodeći detalje.

"To nema nikakve veze sa njihovom kancelarijom i poslom", rekao je Tulu.

Etiopska vlada je saopštila da privodi ljude za koje sumnja da podržavaju suparničke snage Tigraja, koje se bore protiv vlade Etiopije posljednjih godinu dana.