Izrael odobrio vakcinisanje djece od pet do 11 godina protiv kovida-19

Više od 6,2 miliona Izraelaca primilo je najmanje jednu dozu vakacine, 5,7 miliona dvije doze, a više od četiri miliona i treću, buster dozu od gotovo 9,4 miliona stanovnika

7179 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izrael je odobrio vakcinisanje djece od pet do 11 godina protiv kovida -19, a eksperti predviđaju da neće biti lako ubijediti roditelje da to prihvate.

Prva isporuka posebnih vakcina, takozvanih dječjih doza, očekuje se naredne nedjelje, javili su mediji na hebrejskom jeziku.

Odluku je objavilo ministarstvo zdravlja Izraela na konferenciji za novinare, pošto se 73 od 75 medicinskih stručnjaka na tajnom glasanju izjasnilo "za".

Epidemiolog Nadav Davidovič izjavio je da je to važna odluka za vrlo bezbjednu vakcinu, te da se očekuje manje nuspojava jer je doza manja, nego kod tinejdžera.

"Tako da ako uporedimo sa alternativom prirodne infekcije osjećamo se prilično sigurnim kada se radi o vakcinama za djecu", rekao je Davidovič.

On očekuje da će na vakcinaciju pristati roditelji nešto više od 50 odsto djece, ali će preostali oklijevati, te da će imućnije porodice, koje su inače otvorenije prema preventivnoj zdravstvenoj brizi, više vakcinisati djecu od siromašnijih.

Zato smatra da valja osigurati da nema razlika u vakcinaciji koje bi mogle dovesti do razlika u obolijevanju u budućnosti.

U Izraelu su zajednice ultraortodoksnih Jevreja i Arapa siromašnije i više oklijevaju da se vakcinišu od ostalih, a pogotovo djecu.

Izrael je odobrio vakcinisanje djece pošto je u SAD Uprava za hranu i ljekove (FDA) donijela takvu odluku prije nekoliko dana.

Studija Fajzera kojom je obuhvaćeno 2.268 djece je pokazala da je efikasnost u sprečavanju simptomatskog kovida-19 od 91 odsto.

U Izraelu su vakcine Fajzer /Biontek već preporučene za sve starije od 12 godina, a četvrti talas pandemije se bliži kraju.

U utorak je zabilježno manje od 500 novih slučajeva zaraze, a prije nekoliko mjeseci bilo ih je na hiljade.

Više od 6,2 miliona Izraelaca primilo je najmanje jednu dozu vakacine, 5,7 miliona dvije doze, a više od četiri miliona i treću, buster dozu od gotovo 9,4 miliona stanovnika.

Bonus video: