Kalin: Turski vojnici su u Libiji po dogovoru s vladom, ne mogu se staviti u istu ravan s plaćenicima

"Ponekad naši saveznici pominju to pitanje kao da je tursko prisustvo glavni problem u Libiji, a nije. Mi smo tu kao snaga za stabilnost i da pomognemo libijskom narodu", rekao je Kalin Frans presu

1838 pregleda 0 komentar(a)
Kalin, Foto: Reuters
Kalin, Foto: Reuters

Tursko vojno prisustvo u Libiji predstavlja "snagu stabilnosti", izjavio je danas portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin, dan poslije poziva francuskog predsjednika Emanuela Makrona da Turska i Rusija povuku svoje plaćenike iz Libije.

"Ponekad naši saveznici pominju to pitanje kao da je tursko prisustvo glavni problem u Libiji, a nije. Mi smo tu kao snaga za stabilnost i da pomognemo libijskom narodu", rekao je Kalin Frans presu.

Makron je poslije međunarodne konferencije o Libiji u petak u Parizu rekao da Turska i Rusija moraju "bez odlaganja" da povuku iz Libije svoje plaćenike čije prisustvo "ugrožava stabilnost i bezbjednost zemlje i čitavog regiona".

"Naši vojnici su tamo po dogovoru sa libijskom vladom. Stoga se ne mogu staviti u istu ravan sa plaćenicima koji se dovode iz drugih zemalja", rekao je Kalin.

Učesnici međunarodne konferencije o Libiji podržali su plan odlaska stranih snaga i plaćenika.

Prema navodima Jelisejske palate, u Libiji ima nekoliko hiljada ruskih plaćenika privatne grupe Vagner, kao i proturskih plaćenika iz Sirije, Sudana i Čada.

Kremlj je demantovao da je slao vojnike i plaćenike u Libiju i dodao da nema nikakve veze sa grupom Vagner.

Bonus video: