Bajden zabranio ulazak u SAD predsjedniku Nikaragve i njegovim ministrima

Američko ministarstvo finansija već je u ponedjeljak najavilo uvođenje finansijskih sankcija saveznom tužilaštvu Nikaragve i devetorici visokih zvaničnika zemlje kao odgovor na privid izbora koje su organizovali predsjednik Ortega i potpredsjednica Rosario Muriljo

3177 pregleda 2 komentar(a)
Ortega i Muriljo, Foto: Reuters
Ortega i Muriljo, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden zabranio je danas ulazak u SAD predsjedniku Nikaragve Danjelu Ortegi, njegovoj supruzi i potpredsjednici zemlje Rosario Muriljo kao i velikom broju minisitara i zvaničnika zemlje, ukazujući da se to radi zbog njihovog narušavanja demokratije.

"Represija i zloupotrebe Ortegine vlade i onih koji ga podržavaju nameću SAD da djeluju", naveo je američki predsjednik u tekstu objavljenom poslije spornih nikaragvanskih izbora od 7. novembra na kojima je Danijel Ortega ponovo izabran za predsjednika za četvrti mandat.

"Donio sam odluku da je u interesu SAD da ograniči i suspenduje ulazak u SAD za članove vlade Nikaragve koju vodi predsjednik Danijel Ortega, uključujući i njegovoj supruzi i potpredsjednici Rosario Muriljo" i svima povezanim sa djelima koja narušavaju demokratske institucije zemlje, navodi se u tekstu.

Na vrlo dugom spisku osoba kojima neće biti dozvoljen ulazak u SAD su takođe poslanici i članovi njihovih kabineta, gradonačelnici i njihovi pomoćnici optuženi da su prekršili ljudska prava kažnjavanjem mirnih demonstranata, kao i čitav niz visokih zvaničnika bezbjednosnih službi, vladinih agencija, zatvorskih ustanova, sudskog sistema i ministarstva unutrašnjih poslova.

Američko ministarstvo finansija već je u ponedjeljak najavilo uvođenje finansijskih sankcija saveznom tužilaštvu Nikaragve i devetorici visokih zvaničnika zemlje kao odgovor na privid izbora koje su organizovali predsjednik Ortega i potpredsjednica Rosario Muriljo.

Uvođenje sankcija prijetilo je od izbora 7. novembra na kojima nije učestvovala opozicija pošto su uhapšeni glavni predsjednikovi rivali. Bajden je odmah izbore nazvao komedijom na kojima je bez iznenađenja ponovo izabran Danijel Ortega na četvrti mandat.

Bonus video: