Sjeverna Koreja optužuje SAD da sankcijama sprovode genocid

Misija Sjeverne Koreje u Ženevi je utvrdila da "sankcije znače da su neke neprincipijelne zemlje blokirale dostavu medicinske opreme i ljekova" i dostavu namijenjenu majkama i djeci u toj zemlji.
3 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2017. 08:44h

Sjeverna Koreja založila se za zaustavljanje sankcije koje smatra kao "brutalne”, ocijenivši da mjere koje su joj nametnute nakon njenog poslednjeg nuklearnog testa predstavljaju - genocid.

"Danas brutalne sankcije i pritisak protiv Sjeverne Koreje, koje predvode Sjedinjene Države, predstavljaju savremeno kršenje ljudskih prava i genocid", navela je u saopštenju misija Sjeverne Koreje pri UN u Ženevi.

"Režim sankcija ugrožava i ometa uživanje ljudskih prava naroda Sjeverne Koreje na svim područjima", navodi se u saopštenju.

Do poziva za trenutno ukidanje sankcija dolazi u trenutku dok američki predsjednik Donald Tramp odlazi na azijsku turneju, u posjetu koja uključuje Kinu, Južnu Koreju i Japan, od kojih želi da dobije pomoć za pritisak na Sjevernu Koreju s ciljem da odstupi u izazivanju nuklearne krize.

Svjetska zajednica pojačala je pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ona izvela šesti i najjači do sada nuklearni test 3. septembra ove godine.

U oktobru su Sjedinjene Države unilateralno uvele sankcije protiv sedam osoba i tri tijela zbog onog što je nazvala teškim kršenjem ljudskih prava, uključujući tu i prisilni rad, prenosi Hina.

U septembru je Savjet bezbjednosti UN ojačao postojeće sankcije, uključujući zabrane izvoza kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za brojne zvaničnike.

Sjevernokorejski odgovor uslijedio je nakon što je stručnjak UN u oktobru kazao da međunarodne sankcije možda pogađaju ključne privredne sektore i ometaju ostvarivanje ljudskih prava građana Pjongjanga.

Misija ove države u Ženevi u petak je utvrdila da "sankcije znače da su neke neprincipijelne zemlje blokirale dostavu medicinske opreme i ljekova" i dostavu namijenjenu majkama i djeci u toj zemlji.

"Sve vrste nehumanih sankcija koje krše ljudska prava treba da budu trenutno okončane", navodi se u saopštenju Sjeverne Koreje.

Bonus video: