Predlog američkih kongresmena: Ne priznavati Putina za predsjednika ako ostane na vlasti nakon 2024.

Kremlj je saopštio da rezolucija pokazuje da se SAD zvanično miješaju u unutrašnje stvari drugih država

6601 pregleda 18 komentar(a)
Putin na video sastanku sa članovima Savjeta bezbjednosti danas u Moskvi, Foto: Reuters
Putin na video sastanku sa članovima Savjeta bezbjednosti danas u Moskvi, Foto: Reuters

Rusija je danas osudila kao "apsurdnu" rezoluciju koju su predložili američki poslanici da se Vladimir Putin ne prizna za predsjednika Rusije ako ostane na vlasti nakon 2024. godine. Kremlj je to opisao kao miješanje SAD u unutrašnje stvari Rusije.

Putinov predsjednički mandat trebalo bi da se okonča 2024. i on može da traži još dva mandata na osnovu ustavnih amandmanda usvojenih tokom njegovog predsjedništva. Prema prethodnim ustavnim ograničenjima, bilo bi mu zabranjeno da se ponovo kandiduje.

U rezoluciji koju su predstavila dva američka kongresmena kaže se da su amandmani bili nezakoniti i da će svaki pokušaj Putina da ostane na funkciji nakon maja 2024. "biti opravdanje za nepriznavanje od strane Sjedinjenih Država", navodi se u saopštenju na sajtu kongresmena Stiva Koena, jednog od zakonodavaca koji su je predložili.

"Svaki put pomislimo da sa te strane okeana više ne može stići ništa apsurdnije, agresivnije, neprijateljskije i nekonstruktivnije, i svaki put, nažalost, pogriješimo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenio Rojters.

"Ovo savršeno pokazuje, ne samo Rusiji, nego svim zemljama svijeta, da se SAD zvanično miješaju u unutrašnje stvari drugih država."

Peskov je rekao da je na Rusima da biraju svog predsjednika i da će ruski poslanici vjerovatno uzvratiti.

Konstantin Kosačev, zamejnik predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da je rezolucija "provokacija osmišljena da poremeti pokušaje normalizacije bilateralnih odnosa".

"Ovog puta, Amerikanci su prerano počeli da se miješaju u ruske predsjedničke izbore", napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Putin je juče opisao rusko-američke odnose kao "nezadovoljavajuće", ali je poručio da je otvoren za dijalog. Kremlj je ukazao na mogućnost drugog samita Putina i američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Putin (69), koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od početka ovog vijeka, nije otkrio da li planira da se ponovo kandiduje 2024. godine.

Bonus video: