Jerusalim: Pripadnik Hamasa iz mašinke ubio jednu, ranio tri osobe, pa ubijen

Britanska agencija Rojters navodi da je ovo drugi napad u Jerusalimu u posljednja četiri dana

8165 pregleda 4 komentar(a)
Izraelska policija na mjestu događaja, Foto: Reuters
Izraelska policija na mjestu događaja, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2021. 11:10h

Jedan Palestinac, pripadnik islamističke grupe Hamas, ubio je danas iz vatrenog oružja jednu, a ranio tri osobe u starom dijelu Jerusalima, a izraelska policija ga je nakon toga ubila, saopštili su zvaničnici, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je ovo drugi napad u Jerusalimu u posljednja četiri dana. U srijedu je palestinski tinejdžer ubijen pošto je nožem napao dvoje graničnih policajaca.

Kako je navedeno, današnje nasilje se dogodilo na ulazu u svetilište koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Izraelski ministar javne bezbjednosti Omar Barlev je rekao da je napadač član Hamasa iz Istočnog Jerusalima, te da je u napadu koristio mašinku.

I portparol policije je ranije opisao napadača kao stanovnika Istočnog Jerusalima i rekao je da je bio naoružan mašinkom.

"Dvoje ljudi na koje je pucano su bili civili, od kojih je jedna osoba preminula", kazao je on i dodao da su drugo dvoje ranjenih policajci.

Palestinski napadač proglašen je mrtvim na mjestu napada, prenio je Asošiejted pres.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je taj incident označio "herojskom operacijom", ali nije preuzeo odgovornost.

"Otpor našeg naroda će i dalje biti legitiman i nastaviće se svim sredstvima protiv cionističkog okupatora dok se željeni ciljevi ne postignu i okupator bude protjeran sa svetih mjesta i sve naše zemlje", rekao je portparol Hamasa Abdel Latif al Kanou. Palestinski mediji su objavili da je danas ubijen 42-godišnji Fadi Abu Šhajadam iz Šuafata arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu.

Izraelski ministar javne bezbjednosti Omar Barlev je rekao da je napadač povezan sa Hamasom i da je napad, kako se čini, unaprijed dobro isplaniran.

Palestinci su izveli desetine napada uglavnom nožem, ali je bilo i pucnjave i pokušaja da pregaze vozilima izraelske civile i pripadnike bezbjednosnih snaga u proteklim godinama.

Palestinci i organizacije za ljudska prava tvrde da se u nekim slučajevima radilo o nesrećama i da Izrael koristi prekomjernu silu protiv napadača.

Nasilje u Starom gradu u Jerusalimu kraj Brda hrama, koje se smatra svetim i za Jevreje jer su se nekada tamo nalazili jevrejski hramovi, ranije je izazivalo sukobe Izraela i Palestinaca.

U maju je izbio 11-dnevni rat izraelske vojske i Hamasa.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, uključjući Stari grad, gdje su hrišćanska, muslimanska i jevrejska sveta mjesta, zajedo sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Istočni Jerusalim je kasnije anektiran, što veći dio međunarodne zajednice nikada nije prizao.

Palestinci teže da na svim tim teritorijima osnuju svoju nezavisnu državu i da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Bonus video: