Kineski predsjednik: Nikada nećemo tražiti hegemoniju

"Virtualni samit Kina - ASEAN, koji se održava u čast 30 godina dijaloga, trebalo bi da pomogne u uspostavljanju regionalnog mira, stabilnosti i razvoja", rekao je Si.

3887 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping poručio je liderima Savezadržava jugoistočne Azije (ASEAN) da Peking ni na šta neće prisiljavati svoje manje regionalne susjede, objavili su kineski državni mediji.

"Virtuelni samit Kina - ASEAN, koji se održava u čast 30 godina dijaloga, trebalo bi da pomogne u uspostavljanju regionalnog mira, stabilnosti i razvoja", rekao je Si.

Dodaje kako Kina nikada neće tražiti hegemoniju niti bi iskoristila svoju veličinu kako bi zastrašivala manje zemlje, već da želi raditi s ASEAN-om na uklanjanju smetnji u komunikaciji, prenosi Hina.

Samit je započeo bez predstavnika Mjanmara, tvrde dva izvora. Razlog nedolaska nije poznat, a portparol vojne hunte u Mjanmaru nije htio objasniti zašto.

Vođa mjanmarske vojne hunte Min Aung Hlaing, koji u toj zemlji vodi krvavi obračun s onima koji se s njime ne slažu otkako je 1. februara preuzeo vlast od mjanmarske civilne vlade, bio je isključen s jednog regionalnog samita u oktobru.

Bonus video: