Premijer Etiopije rekao da će od danas predvoditi vojsku sa fronta

"Ovo je vrijeme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom", kazao je Ahmed

3365 pregleda 2 komentar(a)
Ahmed, Foto: Reuters
Ahmed, Foto: Reuters

Premijer Etiopije Abij Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje "sa fronta", što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

"Ovo je vrijeme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom", rekao je 45-godišnji premijer Ahmed u saopštenju koje je sinoć objavljeno na društvenim mrežama.

U izjavi premijera, bivšeg vojnika, ne kaže se gdje će tačno otići u utorak. Njegova portparolka Bilen Sejum nije odgovorila na zahtjev za komentar.

"Hajde da se nađemo na bojištu" rekao je Ahmed. U njegovoj izjavi se takođe tvrdi da Zapad pokušava da porazi Etiopiju.

Izaslanici Afričke unije i SAD nastavili su diplomatske napore u potrazi za prekidom vatre i razgovorima o političkom rješenju.

S obzirom da su se rivalske Tigrajeve snage približavale glavnom gradu Adis Abebi, Vlada Etiopije je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje.

Premijer Abij Ahmed je juče predsjedavao izvršnim odborom vladajuće Partije prosperiteta, a ministar odbrane Abraham Belaj rekao je državnim medijima da će "sve bezbjednosne snage od utorka početi da preduzimaju posebne mjere i taktike", ali nije želio da precizira koje.

Premijer je u svom govoru kada je primio Nobelovu nagradu za mir za 2019. strastveno govorio o ratu: "Puzao sam do mira kroz prašnjave ratne rovove prije mnogo godina. ... Iz prve ruke sam vidio užase rata u borbama na liniji fronta. ... Rat je oličenje pakla za sve koji u njemu učestvuju. Znam jer sam bio tamo i vratio se.''

Ahmed je dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnog završetka sukoba s Eritrejom.

Bonus video: