na spisku i dvije žene

Više od 90 kandidata prijavilo se za predsjedničke izbore u Libiji

Pošto su parlamentarni izbori zakazani za januar, predsjednički izbori će biti važni jer bi trebalo da bude okrenuta nova stranica poslije deset godina haosa od smjene i ubistva Gadafija 2011. godine

1694 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik privremene vlade Abdelhamid Dbeibah, Foto: Reuters
Predsjednik privremene vlade Abdelhamid Dbeibah, Foto: Reuters

Više od 90 kandidata, među kojima dvije žene, prijavilo se za predsjedničke izbore u Libiji zakazane za 24. decembar, navela je sinoć Izborna komisija i dodala da će uskoro saopštiti koliko je prijava prihvaćeno.

Libijski mediji prenijeli su da su prijave podnijeli između ostalih, Seif el Islam el Gadafi, sin ubijenog dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija i Haftar, komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalifa Haftar, bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bašagha i predsjednik privremene vlade Abdelhamid Dbeibah.

Na spisku su dvije žene - Lajla bin Kalifa (46), predsjednica stranke Nacionalni pokret i Hunajda al Mahdi, istraživačica društvenih nauka.

Pošto su parlamentarni izbori zakazani za januar, predsjednički izbori će biti važni jer bi trebalo da bude okrenuta nova stranica poslije deset godina haosa od smjene i ubistva Gadafija 2011. godine.

Pravo glasa ima više od 2,83 miliona Libijaca od ukupno oko sedam miliona građana.