SZO: Zabrinjavajuća nova varijanta koronavirusa

Države Evropske unije obustavile putovanja iz Južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante

28891 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je novu varijantu kovid-19 otkrivenu u Južnoj Africi sa velikim brojem mutacija kao "zabrinjavajuću", petu varijantu kojoj je dodijeljena oznaka.

SZO je u saopštenju navela da je varijanti B.1.1.529 dodijelila grčko slovo Omikron.

Ova oznaka se primenjuje ako postoje dokazi da je zaraznija ili da vakcine protiv nje djeluju slabije, ili ako imaju kombinaciju tih karakteristika, prenosi agencija Rojters.

Vlasti širom svijeta su alarmantno reagovale na novu varijantu koronavirusa otkrivenu u Južnoj Africi.

Države Evropske unije složile su se da obustave putovanja iz Južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante.

Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU "složio se oko potrebe aktiviranja vanrednog prekida i uvođenja privremenog ograničenja na sva putovanja u EU iz Južne Afrike", objavilo je slovenačko predsjedništvo EU na Tviteru.

Ograničenja će važiti za Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve, naveo je portparol Evropske komisije Erik Mamer na Tviteru.

Svaka od 27 zemalja EU je slobodna da primijeni nove mjere kada želi, a Rojters navodi da neke već primjenjuju ta ograničenja.

Zvaničnici EU rekli su da još nije donijeta odluka o drugim zemljama u drugim djelovima svijeta u kojima su otkriveni slučajevi, među kojima su Hong Kong, Izrael i Belgija, zemlja EU.

Južnoafrički naučnici otkrili su mali broj nove varijante u uzorcima uzetim od 14. do 16. novembra.

Južnoafrički naučnici su sekvencirali više genoma, obavijestili vladu da su zabrinuti i zatražili od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da sazove svoju tehničku radnu grupu za evoluciju virusa.

Zemlja je identifikovala oko 100 slučajeva nove varijante, uglavnom iz najnaseljenije provincije Gauteng, gde se nalaze gradovi Johanesburg i Pretorija.

Nova varijanta je privukla posebnu pažnju jer ima više od 30 mutacija šiljastog proteina koji virusi koriste da uđu u ljudske ćelije, kazali su zdravstveni zvaničnici Velike Britanije.

To je otprilike duplo veći broj od Delta varijante i čini ga značajno drugačijim od originalnog koronavirusa protiv kojeg su sadašnje vakcine protiv koronavirsa napravljene.

Južnoafrički naučnici kažu da rani znaci dijagnostičkih laboratorija ukazuju na to da se novi soj koronavirusa brzo proširio u provinciji Gauteng i da je možda već prisutan u ostalih osam provincija u zemlji.

Dnevne infekcije u Južnoj Africi skoro se udvostručile u četvrtak na 2.465.

Susjedna Bocvana saopštila je da je otkrila četiri slučaja i to kod stranaca koji su stigli u diplomatsku misiju.

Hong Kong ima jedan slučaj, putnik iz Južne Afrike, Izrael takođe ima jedan, putnik koji se vraća takođe iz Južne Afrike, dok je u Belgiji otkriven prvi slučaj novog soja u Evropi.

Bonus video: