Vanredna situacija u Njujorku zbog koronavirusa

"Vidimo znake upozorenja za predstojeću zimu. Iako nova varijanta tek treba da bude otkrivena u Njujorku, ona dolazi", kazala je guvernerka Keti Hočul

8042 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Guvernerka Njujorka Keti Hočul izdala je naredbu o uvođenju vanredne situacije zbog cirkulacije delta i novoidentifikovanog omikron soja koronavirusa.

"Vidimo znake upozorenja za predstojeću zimu. Iako nova varijanta tek treba da bude otkrivena u Njujorku, ona dolazi", rekla je Hočul.

Deklaracija, koja stupa na snagu 3. decembra, omogućiće saveznoj državi Njujork da nabavi zalihe za borbu protiv pandemije i poveća kapacitete u bolnicama.

Odluka je donijeta zbog povećanja broja novozaraženih i hospitalizovanih, a u naredbi je navedeno da se država Njujork suočava sa širenjem zaraze kakva nije viđena od aprila 2020. godine, prenosi RTS.

"Proglašavam vanrednu situaciju za cijelu državu Njujork do 15. januara 2022. godine. Njujork sada doživljava prenos kovida po stopama koje država nije vidjela od aprila 2020. Stopa novih hospitalizacija povećala se tokom prošlog mjeseca na više od 300 novih prijema dnevno", navedeno je u izvršnoj naredbi guvernerke.

Naredba o vanrednoj situaciji objavljena je samo nekoliko sati nakon što je guvernerka rekla da njena kancelarija pažljivo prati novu varijantu koronavirusa koja je prvi put sekvencionirana u Južnoj Africi ranije ove nedjelje.

Bonus video: