ambasadori kazali da će ovo podstaći ideološke sukobe

Bajden pozvao 110 zemalja na samit, ali ne i Kinu i Rusiju

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomata bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama, koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj "stvarnosti", odnosno na ruskim "tradicijama"

3742 pregleda 6 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Kineski i ruski ambasador u Vašingtonu zajednički su osudili odluku Sjedinjenih Američkih Država o isključenju obje zemlje iz virtualnog samita za demokratiju, koji će američki predsjednik Džozef Bajden organizovati u decembru.

"Sjedinjene Države dopuštaju sebi da definišu "koja je to zemlja 'demokratska', a koja ne ispunjava uslove za dobijanje toga statusa", što smatramo dijelom "hladnoratovskog mentaliteta"", poručili su u konzervativnom časopisu National Interest Anatolij Antonov i Ćin Gang, prenosi Hina.

"Ovo će ponovo podstaći ideološke sukobe i globalna neslaganja te će utrti put novim podjelama", upozorile su diplomate, ponovivši kritike koje su u utorak iznijeli zvanični Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvane na samit.

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomata bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama, koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj "stvarnosti", odnosno na ruskim "tradicijama".

"Neka pazi što mu se događa kod kuće"

"Ne treba biti zabrinut kada je riječ o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim vladama bilo bolje da pripaze što im se događa kod kuće. Možemo li uopšte govoriti o slobodi u državi u kojoj se demonstranti rastjeruju gumenim mecima i suzavcem?" pitaju ambasadori.

Obojica pozivaju Zapad da se ne "miješa u unutrašnje stvari" drugih zemalja "pod izgovor unaprijeđenja demokratskih vrijednosti" i zagovaraju "istinski multilateralizam" u okviru Ujedinjenih naroda.

U januaru, po dolasku u Bijelu kuću, Bajden je u fokus vanjske politike stavio borbu između demokratije i "autokratije", koje u njegovim očima otjelotvoravaju upravo Kina i Rusija.

U kampanji je obećao da će održati "samit za demokratiju", čija će se prva verzija održati online 9. i 10. decembra i prethodiće sastancima licem u lice godinu dana kasnije. Taj samit je zamišljen kao jedan od kamena temeljaca njegovog političkog prioriteta.

Među pozvanima su predstavnici Indije, Pakistana i Brazila, uprkos kontroverznom bilansu kada su u pitanju ljudska prava, ali nisu Turska i Mađarska.

Sjedinjene Države su na samit pozvale i Tajvan, što je službeni Peking oštro kritikovao.