Južnoafrička Republika: Kažnjeni smo zbog otkrića novog soja umjesto da budemo pohvaljeni

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njenog naprednog sekvenciranja genoma i njene sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona

13489 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Južnoafrička republika, čiji su državljani postali persona non grata svuda u svijetu nakon detektovanja nove zabrinjavajuće varijante novida-19, nazvane omikron, osjeća se nepravedno "kažnjenom", umjesto da primi pohvale jer su njezini naučnici otkrili novi soj i brzo oglasili uzbunu.

Vlada upozorava da je stigmatizovana jer je donijela loše vijesti, a brojni južnoafrički korisnici interneta izražavaju ogorčenje i zabrinutost, prenosi Hina.

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njenog naprednog sekvenciranja genoma i njene sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona.

"Naučna izvrsnost treba da bude pohvaljena, a ne kažnjena. Nove varijante su otkrivene u drugim zemljama. Niti jedan od tih slučajeva nema nikakve veze s Južnom Afrikom", insistirala je vlada u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da treba primijetiti da je reakcija prema tim državama bila radikalno drugačija od reakcije na slučajeve u Južnoj Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je preporučila da se ne uvode ograničenja putovanja zbog nove varijante, ali ta preporuka nije imala učinak.

Južnoafrički ministar zdravlja je u petak uveče, dan nakon otkrića nove varijante pod njegovim vođstvom, osudio pavlovljev refleks i "drakonsku reakciju", kao i "paniku" brojnih zemalja koje su odmah zatvorile svoje granice, prije nego što su saznale više o njegovoj opasnosti.

"Neki čelnici traže žrtvene jarce za rješenje svjetskog problema", upozorio je.

Pretoria strahuje od uticaja tih zatvaranja na "porodice, putovanja, turizam i preduzeća" i ističe da bi takvo ponašanje moglo imati negativan učinak jer će odvratiti druge zemlje od prijavljivanja otkrića sljedećih varijanti iz straha da će biti sankcionisane.

"Ponekad smo kažnjeni jer smo transparentni i brzo radimo", požalio se glavni južnoafrički virolog Tulio de Oliveira čija je ekipa otkrila tu varijantu.

Prema brazilskom naučniku, zabrane putovanja naučno nemaju puno smisla u borbi protiv kovida.

De Oliveira je podsjetio da je Vašington takvu zabranu putovanja nametnuo Kini početkom pandemije, da bi zatim upravo SAD imale najveći broj zaraza.

Bonus video: