Afričke države plaćaju cijenu, bogati profitiraju

Dok brojne države pokušavaju da zatvore vrata novom soju koronavirusa, južnoafrički zvaničnici ukazuju na to da je gomilanje vakcina doprinijelo problemima Zapada

27762 pregleda 8 komentar(a)
Putnici čekaju ukrcavanje juče u Johanesburgu, Foto: SUMAYA HISHAM
Putnici čekaju ukrcavanje juče u Johanesburgu, Foto: SUMAYA HISHAM

Odluka sve većeg broja bogatih država da zabrane putovanja iz južne Afrike ponovo je pokrenula raspravu o zatvaranju granica iz najranije faze pandemije i pogoršala probleme sa kojima su suočene države sa niskom stopom vakcinacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Južnoafričke Republike saopštilo je juče da je ta država zabrinuta da će ograničenja pogoditi turistički i druge sektore njene ekonomije, dodavši da je vlada u kontaktu sa državama koje su uvele zabranu putovanja kako bi ih ubijedila da preispitaju odluku.

Suprotno savjetu Svjetske zdravstvene organizacije, mnoge države su od petka uvele zabranu ili ograničenja putovanja u odgovoru na upozorenja o prenosivosti novog soja, koji je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, a nakon toga u Belgiji, Bocvani, Izraelu, Hong Kongu...

Bogatije države, koje su unaprijed obezbijedile vakcine, sada kažnjavaju one djelove svijeta kojima su uskratile doze, kažu naučnici.

Dok mnoge razvijene države daju treću dozu vakcine, manje od sedam odsto građana u državama sa niskim primanjima primilo je prvu dozu, prema podacima grupa za medicinska i ljudska prava.

“Znali smo”, izjavio je Fransoa Venter, istraživač sa Univerziteta Vitvotersrand u Johanesburgu, misleći na upozorenja afričkih istraživača da odlaganje vakcinacije u tom dijelu svijeta nosi rizik od pojave novih sojeva. “Izgleda da te bogate države nisu naučile apsolutno ništa u smislu podrške.”

Tradicionalni božićni pazar u Pragu zatvoren zbog kovida
Tradicionalni božićni pazar u Pragu zatvoren zbog kovidafoto: Reuters

Afričke države će platiti cijenu zabrane putovanja, dok će farmaceutske kompanije profitirati od potrage za modifikovanim vakcinama, ocjena je Čatam hausa, instituta za međunarodne poslove sa sjedištem u Londonu.

“Pojava novog oblika kovida-19 sa svim njegovim bezbrojnim mutacijama nije neočekivana”, rekao je doktor Osman Dar iz Čatam hausa, upozoravajući da će nepravedna globalna podjela vakcina vjerovatno dovesti do pojave novih sojeva.

Dar, specijalista za javno zdravlje i kontrolu zaraznih bolesti, kaže da to naglašava da je stalno izložen riziku svako ko je povezan sa neozbiljnim odnosom prema nejednakostima na globalnom nivou u borbi protiv bolesti.

On je istakao da je najnoviji soj, koji je brzo otkriven zahvaljujući relativno naprednim kapacitetima Južnoafričke Republike za sekvenciranje genoma i spremnošću da sarađuje sa međunarodnim partnerima, do sada za nju rezultovao nizom zabrana koje ograničavaju njene građane, te preprekama za međunarodnu trgovinu.

“Tako da se, praktično, države sa niskim i srednjim primanjima, zajedno sa kontinentom na kojem se nalaze, ekonomski kažnjavaju, društveno izopštavaju i društveno-politički stigmatizuju zato što su pokazale globalnu solidarnost i učinile pravu stvar tako što su na vrijeme prijavile i podijelile podatke o soju. U međuvremenu, mala grupa izuzetno bogatih farmaceutskih kompanija pronalazi nove mogućnosti za ostvarivanje prevelikog profita dok strah ponovo počinje da obuzima političare i širu javnost”, kazao je Dar.

Set Berkli, izvršni direktor GAVI saveza za vakcine koji sa COVAX-om predvodi inicijativu za pravednu podjelu vakcina, takođe je poručio da se pojava novih sojeva može spriječiti “ako uspijemo da zaštitimo cijelu svjetsku populaciju, a ne samo bogate djelove”.

Uprkos zabrani letova, sve je veća zabrinutost da je omikron već široko rasprostranjen u svijetu.

Nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući Astrazeneku, Modernu, Novavaks i Fajzer, saopštilo je da ima planove da svoje vakcine prilagodi novom soju. Fajzer i njegov partner Bajontek očekuju da za oko sto dana prilagode svoju vakcinu.

Omikron je izazvao zabrinutost širom svijeta zbog velikog broja mutacija, što bi antitijelima od prethodne zaraze ili vakcinacije moglo otežati da prepoznaju virus, učiniti ga otpornijim na vakcine, povećati prenosivost i dovesti do težih simptoma.

Glavni zdravstveni zvaničnik Engleske, Kris Viti, saopštio je da postoji “razumna šansa” da bi vakcine mogle biti manje efikasne protiv omikrona.

Velika Britanija je juče otkrila dva slučaja novog soja, a premijer Boris Džonson je objavio nove korake za suzbijanje virusa.

Ministarstvo zdravlja njemačke države Bavarska takođe je prijavilo dva potvrđena slučaja novog soja.

Vlasti u Češkoj Republici ispituju sumnju u pojavu omikrona kod osobe koja je boravila u Namibiji.

Italija je potvrdila prisustvo novog soja kod osobe koja je stigla iz Mozambika.

Otkriće novog soja je u petak izazvalo i rasprodaju na finansijskim tržištima jer su investitori zabrinuti da bi omikron mogao zaustaviti globalni oporavak od skoro dvogodišnje pandemije.

Holandske vlasti su saopštile da je 61 od oko 600 putnika koji su stigli u Amsterdam na dva leta iz Južnoafričke Republike u petak bilo pozitivno na koronavirus. Zdravstvene vlasti sprovode dodatne testove da vide da li među tim slučajevima ima novog soja.

Od oko 600 putnika koji su stigli u Amsterdam, 61 bio pozitivan
Od oko 600 putnika koji su stigli u Amsterdam, 61 bio pozitivanfoto: Reuters

Delta soj je i dalje dominantan i čini 99,9 odsto slučajeva u SAD, i još se ne zna hoće li omikron uspjeti da istisne deltu.

Novi soj ima više od 30 mutacija u dijelu virusa koji je meta postojećih vakcina. Vjeruje se da je podstakao porast novih slučajeva zaraze u Južnoafričkoj Republici.

Mutacije omikrona će vjerovatno učiniti nedjelotovornim neke terapije za kovid-19, uključujući neka proizvedena antitijela, kazao je doktor Dejvid Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija.

Eksperimentalne antivirusne pilule - poput Fajzerovog “pakslovida” i Merkovog “molnupiravira”, ciljaju djelove virusa koji nisu promijenjeni u omikronu, i ti ljekovi bi mogli postati još važniji ako je ugrožen imunitet stečen vakcinacijom ili od preležane bolesti.

Vakcinacija i dalje prioritet

Naučnici kažu da bi moglo proći još nekoliko nedjelja dok definišu tip bolesti koji novi soj izaziva, utvrde koliko je zarazan i otkriju koliko se već proširio.

Neki ukazuju na to da je delta na kraju zamijenila druge zabrinjavajuće sojeve, uključujući betu, koja je takođe prvi put otkrivena u Južnoafričkoj Republici.

Ali, najveće pitanje ostaje da li će izdržati zaštita od vakcina protiv kovida-19 - skoro osam milijardi doza je dato širom svijeta - i da li će ljudi koji su prethodno bili zaraženi koronavirusom biti imuni na omikron.

Eksperti takođe još ne znaju hoće li omikron izazivati teži ili lakši oblik kovida-19 u odnosu na druge sojeve koronavirusa.

Oni poručuju da bi vakcinacija trebalo da ostane prioritet uprkos pitanjima o efikasnosti protiv omikrona, jer je vjerovatno da i dalje štite do određene mjere. Svi bi takođe trebalo da nastave da nose maske, izbjegavaju gužve, provjetravaju prostorije i peru ruke.

“Imamo sva ta sredstva koja će funkcionisati protiv bilo kojeg soja”, rekao je doktor Erik Topol sa istraživačkog instituta u La Džoli u Kaliforniji.

Bonus video: