Počelo glasanje na parlamentarnim izborima u Kirgistanu

Kirgistan, zemlja od 6,5 miliona stanovnika, koja se graniči sa Kinom, dio je ekonomskog i bezbjednosnog saveza sa Rusijom. U njoj se nalazi ruska vazdužna baza i zavisi od finansijske podrške Moskve

4474 pregleda 1 komentar(a)
Žaparovsa suprugom na glasačkom mjestu, Foto: Reuters
Žaparovsa suprugom na glasačkom mjestu, Foto: Reuters

Glasači u Kirgistanu izašli su danas na parlamentarne izbore koji se održavaju godinu dana od nasilne promjene vlasti u zemlji.

Predsjednik Sadir Žaparov, izabran u januaru ove godine, poslije protesta na kojima je svrgnut njegov prethodnik, očekuje da će njegova vlast biti dodatno utvrđena na izborima.

Kirgistan, zemlja od 6,5 miliona stanovnika, koja se graniči sa Kinom, dio je ekonomskog i bezbjednosnog saveza sa Rusijom. U njoj se nalazi ruska vazdužna baza i zavisi od finansijske podrške Moskve.

Žaparov je služio zatvorsku kaznu od 11 i po godina zbog optužbi o otmici regionalnog guvernera u sporu oko rudnika zlata kada su ga oslobodile pristalice koje su osporile rezultate parlamentarnih izbora od oktobra 2020.

Prošlogodišnji nemiri obilježili su treće nasilno svrgavanje vođe zemlje u 15 godina. Kao i prethodne pobune u kojima su svrgnuti predsjednici 2005. i 2010. nemiri 2020. podstaknuti su rivalitetima među klanovima koji oblikuju politiku zemlje.

Kirgistan izbori, Kirgistan
foto: Reuters

Poslije izbora Žaparov je izdejstvovao referendum na kome je odobren novi Ustav kojim se znatno proširuju ovlašćenja predsjednika na račun parlamenta.

Smanjen je parlament sa 120 na 90 mjesta i predsjedniku su data ovlašćenja da imenuje sudije i šefove bezbjednosnih agencija.

Tenzije su rasle uoči ovih izbora a Žaparov je optužio svoje političke neprijatelje da planiraju pobunu i upozorio da će biti sudski kažnjeni oni koji pokušaju da organizuju postizborne nemire.

"Neki političari planiraju oružanu pobunu. Znamo ih sve i poslije izbora preduzećemo oštre mjere protiv njih. Ljudi koji bi izašli na ulice bez razloga će se suočiti sa oštrom kaznom", rekao je Žaparov.

Nacionalna bezbjednosna agencija objavila je u petak da je spriječila planirani državni udar u koji je bilo uključeno nekoliko članova parlamenta i bivših visokih zvaničnika sa "destruktivnim namjerama". Oni su optuženi da su regrutovali oko 1.000 pristalica i skladištili oružje kako bi organizovali postizborne nemire.

Kirgistanske vlasti objavile su juče da su pritvorile četiri predstavnika političkih stranaka pod optužbom da su pokušali da kupuju glasove.

Bonus video: