Proizvođači: Ako je omikron soj otporan na vakcine, nove spremne za 100 dana

Proizvođači vakcina uvjereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom omikron proširi

18378 pregleda 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija "Novavaks" je saopštila da već radi na vakcini protiv kovida-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529, kao i da će vakcina biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedjelja.

Proizvođači vakcina uvjereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom omikron proširi.

Novi soj - ranije poznat kao B.1.1.529 - karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ta varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su sada rasprostranjene širom svijeta.

"Fajzer" i "Biontek" očekuju "da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana", prenosi RTS.

"Moderna" je saopštila da je unaprijedila "sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajućih varijanti" od početka 2021. - uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Australiju i SAD ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja.

Jedan od vodećih epidemiologa u Južnoj Africi, Salim Abdool Karim, rekao je za Skaj njuz da je za očekivati da je novi soj kovida već prisutan u evropskim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju. Prvi slučaj novog soja virusa u Evropi potvrđen je u Belgiji.

Svjetska zdravstvena organizacija označila je u petak B.1.1.529 kao "zabrinjavajuću varijantu", što znači da je sada zvanično dobila ime "omikron", po slovu iz grčkog alfabeta.

Bonus video: