Proizvođači počinju da rade na vakcini za omikron, Rusija vjeruje u Sputnjik

Pojava nove varijante koronavirusa pokrenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među vakcinisanima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere

9948 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bajontek, Moderna i Džonson i Džonson rade na vakcini koja bi specifično ciljala omikron, ako se pokaže da postojeće nisu efikasne protiv te nove varijante koronavirusa.

Pojava nove varijante koronavirusa pokrenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među vakcinisanima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere, prenosi agencija Hina.

Bajontek je objavio da je počeo da radi na vakcini za omikron zajedno sa partnerom Fajzer.

Džonson i Džonson takođe analizira efikasnost svojih vakcina protiv omikrona, istovremeno radeći na specifičnoj vakcini za tu varijantu.

"Počeli smo da radimo na osmišljavanju i razvoju nove vakcine za omikron i ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja", rekao je Matai Mamen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne da isporučuje vakcine koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stivena Bansela.

Rusija je uvjerena da je njena vakcina Sputnjik V efikasna protiv nove varijante, a u protivnom je spremna da proizvede stotine miliona buster doza.

Bansel je u intervjuu za CNBC rekao da za sada nije poznata efikasnost vakcina protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za najviše dvije sedmice.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju vakcine novoj varijanti, kao i da testira veću dozu postojeće buster doze i proučava verzije vakcina za zaštitu od više varijanti.

Rusija je objavila da će, ako bude potrebno, biti spremna da ponudi buster doze za zaštitu protiv omikrona, ali je Kremlj naveo da je nervozna reakcija tržišta na novi soj emocionalne prirode i da se ne temelji na naučnim podacima.

Rusija je prošle godine brzo razvila vakcinu Sputnjik V u dvije doze, a nakon toga i vakcinu Sputnjik Lajt koja se daje u jednoj dozi. Tvrdi da su obje vakcine pokazale visoku efikasnost u ispitivanjima, ali još uvijek čekaju odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Rusija je navela da će vakcina, koju je razvio Institut Gamaleja, vjerovatno biti efikasna protiv omikrona, a u suprotnom je spremna da proizvede stotine miliona buster doza.

"Institut Gamaleja vjeruje da će Sputnjik V i Sputnjik Lajt neutralisati omikron jer su efikasnije protiv drugih mutacija", rekao je Kiril Dmitrijev, šef ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) koji je zadužen za izvoz vakcina u inostranstvu.

"Ako modifikacija bude potrebna, što je malo vjerovatno, osiguraćemo nekoliko stotina miliona buster doza Sputnjika protiv omikrona do 20. februara 2022. godine”, napisao je Dmitrijev na službenom Tviter računu Sputnjika V.

Bonus video: