Omikron varijanta: Blagi simptomi, bez gubitka kiseonika, nema dokaza da vakcine ne spriječavaju teži vid oboljenja

Više od 50 zemalja započelo je proces implementacije zabrana putovanja sa ciljem da se ograniči širenje nove varijante Omikrona, ali SZO je upozorila da takvi potezi „stavljaju težak teret na živote i sredstva za život“.

19288 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svijet se našao u šoku, kada je prošlje nedjelje otkriven novi soj koronavirusa u Južnoj Africi, nazvan Omikron. Naučnici širom svijeta su podigli alarm, jer je postojao strah da je ovo najopasniji soj do sada.

Međutim nakon par dana, kako se činilo loših vijesti, počeli su da se pojavlju prvi znaci optimizma, prenosi IFLS.

Rani zabilježeni slučajevi omikron varijante su uglavnom blažih simptoma, i za sada ne postoje dokazi da ovaj soj umanjuje mogućnost zaštite od vakcina protiv koronavirusa, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zvaničnik SZO je u razgovoru za Rojters kazao, da i pored toga što je još dosta stvari nepoznato u vezi sa novim sojem, prve analize zaraženih karakterišu blaži simptomi.

Južnoafrička naučnica dr Anželik Koetze, jedna od prvih koja je uočila novi soj koronavirusa, je kazala da omikron slučajevi do sada su sa "veoma veoma blagim simptomima", kao i da kod njih nije zabilježen ni gubitak čula mirisa i ukusa, kao ni pad kiseonika.

NIjednan slučaj koji je ona pratila nije završen hospitalizacijom, mada je zavedeno i da su većinom u potanju mlađe osobe,

"Za sada smo u mogućnosti da svakog pacijenta tretiramo na kućnom liječenju", rekla je Koetze za Rojters.

"Najteži slučajevi su prijavljivali gubitak snage ne duže od dva dana, kao i glavobolju i rijeđe osip", dodala je ona,

Iz susjedne Bocvane, zdravstveni zvaičnik je kazao da 16 od 19 zabilježenih slučajeva omikrona su bili asimptomatični.

Iako postoji strah u svijetu da se Omikron ima veću transmisiju, naučnici iz Južne Afrike tvrde da vakcine i dalje efikasno djeluju protiv težih slučajeva oboljenja.

Studije o tačnom uticaju na efikasnost vakcine su već počele, ali će vjerovatno proći nekoliko nedjelja dok se ne dobiju precizni rezultati.

"Naravno, to znači da ne možemo reći da će vakcine funkcionisati jednako dobro protiv Omikrona kao i protiv prethodnih sojeva - ali ne možemo reći ni da smo osuđeni na propast", poručuju iz SZO.

„Nemamo dovoljno podataka da bismo utvrdili efikasnost vakcine protiv Omikrona ili ozbiljnosti bolesti, tako da bilo koje tvrdnje o bilo kom drugom u ovoj fazi nisu zasnovane na dokazima“, kazala je Rejna Mekintajer, profesorka globalne biobezbjednosti na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju, za Blumberg.

Međutim i pored ovih dobrih vijesti, SZO je takođe pozvala na „pristup zasnovan na dokazima i riziku“ u vezi sa zabranama putovanja.

Više od 50 zemalja započelo je proces implementacije zabrana putovanja sa ciljem da se ograniči širenje nove varijante Omikrona, ali SZO je upozorila da takvi potezi „stavljaju težak teret na živote i sredstva za život“.

Bonus video: