Blinken pozvao Lavrova da traži diplomatski izlaz iz krize

Susret šefova diplomatije SAD i Rusije usred tenzija oko Ukrajine

4347 pregleda 9 komentar(a)
Blinken i Lavrov, Foto: REUTERS
Blinken i Lavrov, Foto: REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas da ruskim kolegom da bi ga lično upozorio na „ozbiljne posljedice” koje bi Rusija pretrpjela ako napadne Ukrajinu i pozvao ga da traži diplomatski izlaz iz krize.

Blinken je ovo upozorenje uputio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu na sastanku u Stokholmu, dan nakon što je objavio da je Vašington spreman da odgovori odlučno, uključujući bolnim sankcijama u slučaju ruskog napada.

„Najbolji način da se izbjegne kriza je preko diplomatije,” rekao je Blinken novinarima prije susreta sa ruskim kolegom, prenio je Rojters.

On je istakao da bi Moskva i Kijev trebalo da ispune svoje obaveze na osnovu mirovnog procesa iz Minska 2014. osmišljenog da okonča rat između proruskih separatista i snaga ukrajinske vlade na istoku bivše sovjetske republike.

Blinken je rekao da je Vašington spreman da pomogne u tome, ali „ako Rusija odluči da ide putem sukobljavanja, posljedice će biti ozbiljne.”

Lavrov je rekao novinarima da je Moskva spremna na dijalog s Kijevom.

„Mi, kako je rekao predsjednik (Vladimir) Putin, ne želimo nikakve sukobe,” rekao je Lavrov.

On i Blinken su razgovarali oko pola sata na marginama sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Stokholmu, što je kontakt na najvišem nivou između dvije strane od samita Putina i predsjednika SAD Džoa Bajdena u junu.

Bonus video: