Navaljni platio novčanu kaznu zbog klevete veterana Drugog svjetskog rata

Veteran učestvovao u promotivnom videu u znak podrške prošlogodišnjim ustavnim propisima koji su otvorili put predsjedniku Vladimiru Putinu da se kandiduje za još dva mandata nakon 2024. godine

3618 pregleda 0 komentar(a)
Navaljni, Foto: Shutterstock
Navaljni, Foto: Shutterstock

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni platio je kaznu od 850.000 rubalja (11.500 dolara) u slučaju klevete veterana Drugog svjetskog rata, saopštila je 2. decembra pres-služba moskovskog suda koji je vodio slučaj.

Navaljni je optužen za klevetu veterana, koji je učestvovao u promotivnom videu u znak podrške prošlogodišnjim ustavnim propisima koji su otvorili put predsjedniku Vladimiru Putinu da se kandiduje za još dva mandata nakon 2024. godine.

Suđenje je bilo usredsređeno na objavu na društvenim mrežama iz juna 2020. u kojoj je Navaljni, jedan od najglasnijih Putinovih kritičara, opisao ljude na snimku kao „izdajnike“, „ljude bez savjesti“ i „korumpirane lakeje“.

Ruski istražni komitet je tvrdio da su komentari sadržavali „namjerno lažne informacije koje omalovažavaju čast i dostojanstvo“ veterana Drugog svjetskog rata Ignjata Artjomenka.

Borac za borbu protiv korupcije opisao je slučaj kao politički motivisan i izmišljenu kampanju službe za odnose s javnošću Kremlja koja je imala za cilj da ga uznemirava i diskredituje.

Navaljni je imao oštru razmjenu riječi sa sudijom Verom Akimovom tokom saslušanja u februaru na kojem ju je, između ostalih optužbi, optužio da „slabo poznaje Krivični zakon“.

Akimova je kasnije proglasila Navaljnog krivim za klevetu i naložila mu da plati kaznu. Pres služba Babuškinskog okružnog suda u Moskvi saopštila je Interfaksu 2. decembra da je Navaljni u potpunosti platio kaznu.

Suđenje za klevetu uslijedilo je nakon što je kritičaru Kremlja naređeno da odsluži dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog kršenja uslova uslovne kazne izrečene u predmetu pronevjere iz 2014. godine, koji je naširoko kritikovan. On trenutno izdržava tu kaznu.

Bonus video: