"svaka zemlja mora biti spremna za porast broja zaraženih"

Kancelarija SZO za zapadni Pacifik: Zatvaranje granica kupovina vremena u borbi protiv omikron soja korona virusa

Novi soj je do sada registrovan u četiri države u zapadnom Pacifiku: Australiji, Hong Kongu, Japanu i Južnoj Koreji, rekao je regionalni direktor SZO za hitne slučajeve Babatunde Olovokure

3621 pregleda 0 komentar(a)
Svjetska zdravstvena organizacija, Foto: Reuters
Svjetska zdravstvena organizacija, Foto: Reuters

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za zapadni Pacifik saopštila je danas da je zatvaranje granica, koje su uvele pojedine zemlje, kupovina vremena u borbi protiv novog soja korona virisa - omikrona, i da treba primijeniti mjere i stečeno iskustvo u suočavanju s delta sojem.

Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja zaraženih i umrlih od kovida-19, u mnogim državama se taj broj smanjuje, rekao je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik dr Takeši Kasai na onlajn konferenciji za novinare iz Manile.

"Kontrola na granici može da odloži ulazak virusa i kupiti vrijeme, ali svaka zemlja mora da bude spremna na porast broja zaraženih", rekao je Kasai.

O omikronu se još uvijek ne zna da li je zarazniji soj, kakvu kliničku sliku izaziva i da li reaguje na postojeće vakcine.

Kasai je rekao da omikron izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i sudeći prema prvim informacijma on bi mogao da bude zarazniji, ali je potrebno više analiza i testiranja.

Novi soj je do sada registrovan u četiri države u zapadnom Pacifiku: Australiji, Hong Kongu, Japanu i Južnoj Koreji, rekao je regionalni direktor SZO za hitne slučajeve Babatunde Olovokure.

Singapur i Malezija su takođe prijavili svoje prve slučajeve u posljednja 24 sata, zajedno sa Indijom.

Na Filipinima je jedna osoba od 71 koje su doputovale iz Južne Afrike u posljednje dvije nedelje bila pozitivna na korona virus, ali će dodatna testiranja utvrditi da li je riječ o novom soju, rekao je danas direktor vladinog biroa za epidemiologiju Altea de Guzman.

Pojava omikrona posebno je zabrinula organizatore Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje treba da počnu 4. februara naredne godine.

Peking usvaja "seriju sveobuhvatnih mjera prevencije i kontrole kako bi smanjio rizik od širenja uvezenih epidemija, efikasno zaštitio zdravlje svih učesnika i stanovnika gradova domaćina i obezbijedio da takmičenje protekne bezbjedno i neometano prema rasporedu", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kina je usvojila politiku nulte tolerancije za širenje kovida-19 i ima neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu. Učesnici igara će morati da žive i da se takmiče unutar balona, a Olimpijadu će moći da prate samo gledaoci stanovnici Kine, koji su vakcinisani i testirani.

Uprkos pozitivnim trendovima u suočavanju sa pandemijom u regionu zapadnog Pacifika, uglavnom kroz visoke stope vakcinacije, "ne možemo biti potpuno zadovoljni", rekao je Kasai.

Globalno, broj slučajeva raste sedam nedelja zaredom, a u porastu je broj smrtnih slučajeva uglavnom zbog delta soja i ublažavanja sanitarnih mjera, rekao je on.

"Ne bi trebalo da nas iznenadi porast epidemije. Dokle god se virus prenosi on može da nastavi da mutira, što pokazuje pojava omikrona, podsjećajući nas da ostanemo oprezni", rekao je Kasai.

Posebno je upozorio na mogućnost porasta broja infekcija zbog većeg okupljanja i putovanja tokom predstojećih praznika.