Najmanje 12 osoba poginulo u napadu Islamske države na selo na sjeveru Iraka

Iako je poražena u Iraku 2017. godine, Islamska država i dalje često izvodi napade na iračke bezbjednosne snage i na kurdske borce

1600 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 12 osoba, među kojima su i kurdski borci, poginulo je u napadu ekstremističke grupe Islamska država na selo na sjeveru Iraka, javili su danas kurdski mediji.

Sinoćni napad islamskih ekstremista na selo u regionu Makmur doveo je do sukoba sa kurdskim borcima u Iraku, poznatim kao pešmerge. Među poginulima je devet pešmergi i tri civila.

Islamska država nije preuzela odgovornost za napad, a drugi detalji o napadu nisu saopšteni.

Iako je poražena u Iraku 2017. godine, Islamska država i dalje često izvodi napade na iračke bezbjednosne snage i na kurdske borce.

Ekstremisti i dalje u mnogim oblastima Iraka imaju takozvane "ćelije spavača", posebno na sjeveru gdje se oko teritorije spore centralna iračka vlast i autonomna regionalna kurdska vlada.

Međunarodna koalicija na čelu sa SAD, formirana radi borbe protiv Islamske države, objavila je kraj misije i najavila da će povući vojnike iz Iraka do kraja decembra. Savjetnici će ostati da obučavaju iračke snage.

Bonus video: