Špijunski softver izraelske kompanije korišćen za hakovanje telefona američkih zvaničnika

Cilj hakovanja su bili zaposleni u Stejt departmentu koji su radili u Ugandi ili eksperti za tu zemlju istočne Afrike, a svi su koristili ajfon

5826 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Špijunski softver izraelske kompanije NSO grupe koristila je navodno nepoznata osoba da hakuje telefone najmanje devetoro zaposlenih u Stejt departmentu SAD, rekli su agenciji Rojters dobro obaviješteni izvori, prenose izraelski mediji.

Ako to bude potvrđeno biće to prvi put da je tehnologija te kompanije, koja je već uveliko na udaru kritika, korišćena protiv američkih zvaničnika.

Cilj hakovanja su bili zaposleni u Stejt departmentu koji su radili u Ugandi ili eksperti za tu zemlju istočne Afrike, a svi su koristili ajfon (iPhone).

Izraelski mediji podsjećaju da je Epl (Apple) objavio prošle nedjelje da tuži NSO grupu jer su joj meta bili korisnici njegovih proizvoda i zahtijeva da se ta kompanija zbog skandala sa softverom Pegaz (Pegasus) pozove na odgovornost.

Tužba Epla predstavlja novi problem za izraelsku kompaniju poslije izvještaja da su desetine hiljada aktivista, novinara i političara na listi potencijalniih meta softvera Pegaz.

I mada su brojevi telefona američkih zvaničnika bili na dugoj listi takvih meta, objavljenoj u medijima, nikada nije potvrđeno da su njihovi telefoni bili hakovani.

NSO grupa je rekla da njen softver za hakovanje ne radi na telefonima s pozivnim brojem SAD, ali je Rojters naveo da su navodno hakovani telefoni Amerikanaca zaposlenih u Ugandi bili lokalni.

U odgovoru na izvještaj u kome se ne navodi ko je naredio hakovanje NSO grupa je rekla da nema nikakvih nagovještaja da je njen softver za to korišćen, te da je poništila relevantne naloge i obećala da će ispitati šta se dešava.

Uz to je kompanija najavila pravni postupak i saradnju sa relevantnim vlastima i predstavljanje svih informacija koje ima.

Odgovorajući na molbu da komentariše izvještaje Stejt department je samo podsjetio na nedavnu odluku Odjeljenja za trgovinu koje je stavilo na crnu listu tu izraelsku kompaniju, što joj otežava da poslovno sarađuje sa firmama u SAD.

Ambasada Ugande i Epl nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa za komentar.

Jedan neimenovani zvaničnik administracije američkog predsjednika SAD Džozefa Bajdena je rekao toj agenciji da je takvo hakovanje razlog što su SAD odlučile da kažnjavaju kompanije poput NSO grupe.

Ambasada Izraela u Vašingtonu je saopštila da bi hakovanje telefona američkih zvaničnika bilo ozbiljno kršenje pravila, imajući u vidu da izraelsko ministarstvo odbrane mora da odobri prodaju proizvoda špijunskih firmi u inostranstvu.

Portparol izraelske ambasade je rekao da se takvi proizvodi izvoze samo u svrhu borbe stranih vlada protiv terorizma i ozbiljnog kriminala.

Odnosi Izraela s Ugandom prošireni su u proteklim godinama dok je premijer bio Benjamin Netanjahu za koga se vjerovalo da je blizak predsjedniku te zemlje Joveru Museveniju.

Netanjahu je 2020. godine posjetio Ugandu, a Museveni je posredovao između Izraela i Sudana. SAD kritikuju kršenja ljudskih prava u Ugandi.

Špijunski softver Pegaz smatra se jednim od najmoćnijih oruđa za sajber nadlgedanje jer omogućava da se pruzme potpuna kontrola nad telefonom osobe koja se prati i preuzmu sve informacije ili aktivira kamera i mikrofon, a da korisnik za to ne zna.