Novac pronađen u torbama u tri skrovišta

Rekordnih 10 miliona dolara od trgovine drogom zaplijenjeno u Panami

Vlastima je trebalo više od 12 sati da prikupe novac i da ga prebroje pomoću mašina za brojanje, od kojih su se neke pokvarile

7118 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlasti Paname objavile su da su zaplijenile rekordnih 10 miliona dolara u gotovini, koje je kriminalna grupa povezane sa kolumbijskim kartelom Klan del Golfo stekla trgovinom drogom.

"Ta velika suma novca pripada rasformiranoj kriminalnoj organizaciji koja radi sa kriminalnom grupom poznatom pod imenom Klan del Golfo", saopštilo je tužilaštvo Paname.

"Bez sumnje se radi o najvećoj zapljeni novca dobijenog od trgovine drogom u istoriji zemlje", rekao je novinarima glavni tužilac Havier Karabalo.

Novac je pronađen u torbama u tri skrovišta u kući u mjestu Nueva Providensija, u sjevernoj provinciji Kolon, za vrijeme policijske operacije koja je dovela do hapšenja 57 osoba.

U operaciji, u kojoj je učestvovala i američka agencija za borbu protiv droge (DEA), zaplijenjeno je i deset komada oružja i 38 luksuznih vozila.

Vlastima je trebalo više od 12 sati da prikupe novac i da ga prebroje pomoću mašina za brojanje, od kojih su se neke pokvarile.

Među uhapšenim je devet zvaničnika, od kojih pet policajaca koji su osumnjičeni da su primili, nadzirali i prikrili velike količine droge porijeklom iz Kolumbije, navelo je tužilaštvo.

Droga je zatim, po naređenju narko grupe Klan del Golfo poslata ka SAD, prvom svjetskom potrošaču kokaina. Klan del Golfo kontroliše gotovo jednu trećinu proizvodnje kokaina u Kolumbiji.

Kolumbijske vlasti uhvatile su šefa tog kartela Daira Antonia Usugu, poznatog po imenu Otoniel, 23. oktobra.