MMF planira da snizi svoju prognozu svjetskog rasta zbog novog soja virusa

MMF je u oktobru već smanjio predviđanja za rast bruto domaćeg proizvoda svijeta na 5,9 odsto u odnosu na 6 odsto koliko je prognozirao u julu, zbog logističkih problema i neujednačene vakcinacije

5482 pregleda 2 komentar(a)
Georgijeva, Foto: REUTERS
Georgijeva, Foto: REUTERS

Međunarodni monetarni fond (MMF) planira da smanji svoju prognozu za svjetski rast zbog novog soja koronavirusa omikron koji se širi u svijetu, izjavila je generalna direktorka te institucije Kristalina Georgijeva.

"Novi soj virusa koji može da se širi vrlo brzo može da poljulja povjerenje i u tom smislu mi ćemo vjerovatno imati reviziju na niže naših projekcija svjetskog rasta iz oktobra", rekla je Georgijeva na konferenciji Rojters Nekst.

MMF je u oktobru već smanjio predviđanja za rast bruto domaćeg proizvoda svijeta na 5,9 odsto u odnosu na 6 odsto koliko je prognozirao u julu, zbog logističkih problema i neujednačene vakcinacije.

Za iduću godinu MMF je u oktobru prognozirao rast od 4,9 odsto, nepromijenjeno u odnosu na juli.

Početkom oktobra MMF je već nagovijestio da bi svjetski rast mogao da bude slabiji nego što je predviđeno zbog još neriješenih zastoja u lancima snabdijevanja, što je uticalo na rast inflacije u svijetu.

"Čak i prije dolaska ovog novog soja strahovali smo da je oporavak, mada se nastavlja izgubio malo svoj zamah", rekla je Georgijeva.

Ona je rekla da je rast dvije glavne svjetske privrede, SAD i Kine već usporen sojem delta koji se proširio krajem ljeta i tokom jeseni.

MMF obično u januaru objavljuje reviziju svoje prognoze iz oktobra.

Novi soj koronavirusa omikron prvi put je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra i od tada se pojavio u više desetina zemalja.

Bonus video: